Nettene blir ikke kortere. På Laksevåg forberedes St. Hansfeiringen med bygging av det som er verdens største tønnebål. Det påstår i alle fall arrangøren selv.

— Hvor høyt er tønnebålet?

— Nei, det er spørsmålet i en gjettekonkurranse, så det kan jeg ikke si, forteller Thomas Netteland. Han er bålsjef og første faneoffiser i Laksevåg Bueskyttere. Det er buekorpset som arrangerer feiringen.

Kan velte

Ved siden av det store tønnebålet står et lite. Dette bygges av buekorpsguttene under 14 år. Gutter er på vei klatrende mot toppen med hver sin plankebit. Tønner er stablet opp og holdt sammen med planker som er spikret fast.

- Hva er vanskeligst med slike tønnebål ?

— Det er å sette fyr, kommer det fra syv år gamle Benjamin Huber. Da må man nemlig klatre med en hånd mens man holder en brennende fakkel i den andre. Tønnebål skal nemlig alltid antennes på toppen. Setter man fyr nederst, vil tønnestabelen velte ganske fort.

Slow TV

Benjamin forteller at guttene bestemmer seg i mellom hvem som skal tenne bålet.

De synes det er gøy å bygge bål og ser bort på den store tønnestabelen. En dag er de gamle nok til å bygge det store bålet.

St. Hans, eller jonsok som kvelden også kalles, blir feiret flere steder. Men på Laksevåg tennes det lille bålet klokken 20.30 og det store klokken 21.30.

Bt.no overfører bålbrenningen - gnist for gnist.

Hvordan skal du markere at solen snur?