— Hunden er det beste hjelpemiddel i snøskred. En hund gjennomsøker et skred på 150 x 150 meter på 10 minutter, forteller Tor Monsen, matfar til Aico og Xanti og distriktsinstruktør for Norske Redningshunder på Finse.

Det er 39. gang det arrangeres lavinehundkurs her.

Meningsfylt

En av deltakere er Geir Ivar Tveite fra Bergen.

— For meg er hunden først og fremst en utrolig god venn. Men det er også veldig meningsfylt å holde på med dette, sier Tveite.

Han mener at både han og hunden Prince (1,5 år) har vist stor fremgang i løpet av dagene på Finse.

Hans store drøm er å få hunden Prince godkjent som redningshund.

— Å redde liv må være det største som finnes.

43 omkommet

Ifølge en oversikt fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) har 43 personer omkommet i snøskred i Norge de ti siste vintrene. De fleste av dem var skiløpere.

Frank Listøl fra Norges Redningshunder Hordaland forteller at de i fjor mottok 37 henvendelser om assistanse i fjellet.

— Pr i dag har vi 10 godkjente redningshunder i Hordaland. Og vi har god beredskap, forteller Listøl som er kursleder på Finse i år.

— Det er etablert et samarbeid med Norsk Luftambulanse, slik at om det går skred, er det reservert plass om bord til en av våre hunder. Lavinehundene i Hordaland går i turnus, slik at det til enhver tid er en hund med fører i beredskap. Hunden flys rett inn i skredområdet om været tillater det, forteller Listøl.

Øver

På fjellsiden over hotellet Finse 1222, er fem av kursets deltakere i gang med å bygge snøhule. En av dem er Jenny Wright Johnsen (26) med labradoren Mika (2).

— I dag har vi vært på utmarsj. Det er en orienteringsøving. Vi må oppgi kartreferanse til turleder som bedømmer vår nøyaktighet. Vi viser at vi kan ta vare på oss selv og hundene. Ved å bygge snøhulen viser vi også at vi takler den utfordringen, og samtidig klarer å sove ute etter en lang dags marsj.

- Imponert over hundene

Jenny har god hjelp i Rolv Marius Faleide (27) som deltar med labradoren Scorpio (snart 2 år).

— Jeg meldte meg inn i Norske Redningshunder da hunden var 8 uker. Vi begynte å trene med en gang. Dette er min første hund, og jeg ønsker å bruke hunden til noe fornuftig. Jeg driver ikke med jakt, men er opptatt av fjell og ski.

Et stykke lenger borte i fjellsiden sitter en Labrador og speider etter matfar. Andreas Myrseth (28) fra Bergen holder varmen ved å fullføre snøhulen.

— Jeg har vært medlem i Røde Kors i 10 år, og har ofte jobbet side ved side med lavinehunder. Jeg ble imponert over hvor dyktige hundene var, og hvor mye lettere det er for dem å finne mennesker som er begravd i snømasser.

Nå har han fått sin egen hund, og deltar på kurset for å få godkjent Hero (1,5) som redningshund.

— Om du blir tatt av skred, er sjansen for å overleve mye større dersom det er en hund til stede, mener Myrseth.