• Se på denne bigge fisken! Liliane Karlsen (10) kommer stolt i land på Hjellestad kai med en flott lyr. Den største hun fikk da 15 barn var på fjorden med fiskeklubben mandag.

Det er niende sesongen Hjellestad og Milde fiskeklubb inviterer barn med ut for å lære å fiske.

— Det at unger treffer hverandre og får være sammen på denne måten, gjør at de får god kontakt og trygghet. Det spiller ingen rolle om det er to eller femten som kommer. De viktigste er at det er gøy for dem å være med oss, sier Henning Madsen, leder for fiskeklubben.

Sin første fisk

En mandag i måneden møtes ungene på Hjellestad kai. Her har de fire båter til rådighet. Hvis det trengs.

— Antallet som møter opp varierer fra gang til gang. Men det pleier å være 15 til 25 unger som blir med, sier Madsen.

Ute ved Åleknappen er fiskingen i full gang, og det tar ikke lange tiden før den første makrellen biter.

— Jeg har fisk, hyler Karoline Rebne (8).

— Å helsikken, jeg har fisk! Hyler Liliane Karlsen (10) fra båten ved siden av. – Jeg åsså vil fiske, mamma, roper Anniken Rebne (3).

Og med god hjelp fra mamma tar det ikke lange tiden før hun også drar opp en fisk. Den største hittil. Et stolt smil kommer frem.

— Er det din første fisk?

— Ja, sier hun stolt.

Fjorden koker

Det koker av fisk i fjorden, og den blir dratt opp i bøtter og spann.

— Jeg tror båten vår har fått mest fisk, sier Astrid Watne Matthiessen (8). Hun er en ivrig fisker og har vært medlem i klubben i tre år.

— Å nei, nå mast jeg en fisk, sier Karoline fortvilet. Hun kan skilte med at hun vant fiskekonkurransen i fjor, med den største fisken, og at hun fikk andreplass i år med flest lyr. Men fiskelykken hadde ikke snudd. Like etter bet en kjempemakrell på kroken.

Anniken på tre år vil gjerne fiske mer. Mens mamma Bente Rebne er opptatt med å prate, sier Anniken:

— Jeg tror vi har fisk igjen, mamma.

— Nei da! Du har ikke det. Men bare fisk litt til, så biter den nok snart.

— Ja, men mamma, det ER noe der nede.

Og jammen var det nok en makrell!

— Den vil jeg ha til middag i morgen, mamma, sier hun.

Krabbesalg Det var mange middager med til land denne kvelden. Men middager til foreldrene er bare en bieffekt av arbeidet i klubben.

— Vi setter ut garn og teiner om høsten og har krabbesalg på kaien. Inntektene her går til avslutningsfesten vi har hvert år i slutten av oktober, sier Henning. Klubben får også finansiert litt fra grendalaget og det private næringsliv. Klubben arranger også en årlig overnatting i løpet av året.

Tilbake til fjorden: En av guttene får en blåstål på kroken.

— Vet dere hva som er så spesielt med den? roper Henning.

— Fargen, hyler ungene i kor.

— Det også, men det er en fisk som er tokjønnet. Den kan være dame når den er liten, og mann når den blir stor. Eller omvendt. Tenk å få oppleve å være både gutt og jente, ler han. Ungene ser på hverandre med store øyne. Jøss går det virkelig an?

FISKELYKKE: Lillane Karlsen (med gul vest) studerer fangsten - en fin lyr denne gangen. Ellers vanket det både makrell og andre fiskeslag i bøttevis for Sondre Karlsen (7), Tobias Totland (9), Lillian Velvåg (10) og de andre som var med ut på fjorden med Hjellestad og Milde fiskeklubb denne uken.
FOTO: HELGE SKODVIN