— Jeg har etterlyst et samarbeid med helsetjenesten og kjøkkenet for å få til et bedre kosthold, sier Ole Håkon på avdeling C. - Å be om en tomat er omtrent som å be om løslatelse.

Et forskerteam i England har konkludert med at kosttilskudd virker positivt på innsattes oppførsel. Tidligere undersøkelser har også indikert at et sunt kosthold virker reduserer aggressivitet, vold og dårlig oppførsel.

Etter fem år i Bergen Fengsel har Ole Håkon fartstid nok bak murene til å ha gjort seg opp en mening om maten bak murene. At han i løpet av den perioden har lagt på seg 40 kilo gir ikke argumentene hans mindre tyngde.

— Bestiller vi råkost, hender det ofte at vi ikke får det, sier Ole Håkon mens 1. betjent Olaf Berthelsen nikker bekreftende.

Bacon billigere enn frukt

De innsatte i Bergen Fengsel har en liste å velge pålegg, kaffe, te, saft, frukt og grønnsaker fra.

De forskjellige varene har fått en poengverdi. Tran og frokostblandinger er blant det aller dyreste på listen.

Totalt har de innsatte på avdeling C 110 poeng til en ukes forbruk. Varene bestilles lørdag og leveres torsdag. De innsatte i boenheten Bergens Tidende fikk besøke, er samstemte i sin kritikk av både utvalg og ikke minst prissettingen på «menylisten».

— Det koster like mange poeng for et beger syltetøy som for en tomat. Vi får to pakker bacon for samme poengsum som et kilo epler. Det sier seg selv at man må prioritere. Frukt og grønnsaker er dyrt, slår Ole Håkon fast. - Man bestiller det som er billig for å få endene til å møtes.

Helt bort i natten

— De oppfordrer ikke akkurat folk til å spise sunt, sier «Kåre» i boenheten på avdeling C. «Kåre» er vegetarianer og for dem finnes det en egen «vegetarliste» med 330 ukentlige poeng å kjøpe mat for. Men å få tilgang til den listen er slett ikke lett. Det vet «Kåre» alt om.

— Vi må få legeerklæring for å få lov til å få vegetarlisten. For å få den legeerklæringen må vi ha «en helsemessig god grunn». Det er jo helt borti natten, mener «Kåre».

Ønsker dialog

— Det hadde vært en stort fremskritt hvis kjøkkenet hadde kommet i dialog med de innsatte.

Det burde vært et større utvalg og mer sunn mat på listen, mener Ole Håkon. Han føler at det i praksis ikke finnes kommunikasjon om kostholdet i fengselet og ønsker seg et samarbeid for å få til en liste poengene eller prisen står bedre i forhold til hva som er sunt.

— Dessuten er det ikke noen kontroll på hvem som bestiller og spiser hva her. Jeg kunne brukt alle poengene mine te uten at noen hadde hengt seg opp i det, tror «Kåre».

Tror på forskerne

At kostholdet påvirker sinnsstemningen, er «Kåre» ikke i tvil om.

— Det er jeg helt sikker på. Jeg trener fem-seks ganger i uken. Hvis jeg ikke får holde et skikkelig kosthold skal jeg love deg at jeg blir aggressiv. Også Ole Håkon har tro på at det er en sammenheng mellom det man spiser og hvordan man oppfører seg. ý Det sier seg selv at hvis man spiser godt og sunt, føler man seg mer vel. Da takler man livet her inne bedre.

Opererte magesekken

«Jan» fikk kreft da han satt på Ila landsfengsel i Oslo og måtte operere i magesekken. Han mener det tas for lite hensyn til innsatte med sykdom.

— Jeg kan ikke spise stekt mat. I denne avdelingen lager vi mat selv, men selv om de andre i boenheten prøver å ta hensyn, er det ikke lett. Det blir mye stekt mat, og det tåler jeg ikke.

Men til tross for at begeistringen for «menylisten» ikke akkurat er stor, er alle skjønt enige om at C-avdelingen er den beste avdelingen på bruket".

Ikke rart voldsalarmen går

— På A-avdelingen har de kun 85 poeng i uken. Der sitter de 23 timer i døgnet på cellen. Mange klarer ikke å kontrollere helt forbruket. De får maten en gang i uken. De siste 3-4 dagene er det kanskje bare syltetøy igjen og en får ikke bestille noe nytt selv om en ber om det, forteller «Kåre».

— Med så lite bevegelse og det kostholdet, er det ikke rart at voldsalarmen går både titt og ofte på den avdelingen.

Diskuterer gjerne listen

— Jeg kjenner ikke helt til hvordan denne listen og poengsummene er utarbeidet, sier direktør i Bergen Fengsel, Ketil Schreiner Evjen, til Bergens Tidende.

— Det viktigste er at det er et variert innhold der og at poengtrekket står i forhold til kostnadene. Er det noen feil der, har vi ingen problemer med å endre på det.

Han oppfordrer de innsatte til å ta eventuelle problemer opp med ledelsen.

— De står fritt i ta opp dette i et kontaktutvalgsmøte. Der kan også representanter fra kjøkkenet delta.

SAVNER DIALOG: Ole Håkon mener at dialog med kjøkkenet om kostholdet i fengselet er ikke-eksisterende.<p/>FOTO: ODLEIV APNESETH