Det viser en kartlegging Nygårdshøyden velforening har gjort. Velforeningen fikk i 2001 utarbeidet lister over hvem som eide alle husene i det de definerer som sitt område, fra Magnus Barfots gate til Gamle Nygårdsbro, og fra Håkonsgaten/Nygårdsgaten og helt opp på toppen av Høyden.

– 70 prosent av eiendommene var eid av aksjeselskap. Vi mener man kan gå ut fra at det bor midlertidige beboere, stort sett studenter og andre unge, i disse husene, sier Geir Eikenes, styreleder i Nygårdshøyden velforening.

– Post-it-lapper

Han sier at velforeningen også tok stikkprøver ved å gå rundt til noen av adressene.

– Et typisk tegn på at det er et hybelhus er at det henger A4-ark med navnelister på postkassen og post it-lapper på ringeklokken, sier Geir Eikenes.

Eikenes sier det er lett å forstå at studenter vil bo nært både lesesal og utesteder, og at det er positivt for bomiljøet med noen studenter der.

– Men det er noe med mengden, og de som bare bor her en kort stund, føler ikke samme tilhørighet som fastboende.

Et universitet midt i byen og få studentboliger tror han gjør at det alltid vil være press på boligene i dette området.

Vil flytte narkomane

– Markedet bestemmer. Nå ser vi en økning i antall bygårder som blir kjøpt, pusset opp og solgt som små leiligheter. Selv om mange av disse blir unge, er det bedre enn at det er midlertidige beboere som bor i husene, sier Geir Eikenes.

Velforeningen er også bekymret for antallet narkomane i Nygårdsparken. For to år siden vedtok de at de skulle jobbe for å flytte de narkomane.

– Både politiet og politikerne mener tydeligvis det er greit at de narkomane har tatt parken. Slik forholdene er nå, er det uverdig for alle parter, sier Eikenes.