For første gang på flere år har Statsadvokatene i Hordaland tatt i bruk den såkalte hallikparagrafen. En 64 år gammel bergenser må i høst møte i Bergen tingrett tiltalt for å ha «fremmet eller utnyttet andres prostitusjon».

Drev massasjeinstitutt

Sommeren 2000 leide 64-åringen et gammel lagerlokale ved Danmarksplass. Her skal han ha drevet et massasjeinstitutt.

Ifølge påtalemyndigheten skal kundene ha blitt tilbudt mer enn massasje hos de ansatte ved instituttet. En eller flere kvinner skal ha utført seksuelle handlinger mot betaling. Dette skal 64-åringen ifølge tiltalen ha vært fullstendig klar over. Politiet mener mannen fikk en andel av kvinnens fortjeneste. Han skal også ha skaffet dem kunder ved å annonsere i Bergensavisen.

Svært sjelden

Det hører til sjeldenhetene at politiet i Bergen avdekker organisert prostitusjon. Både Bergens Tidende og BA har de siste årene avslørt en rekke bordeller, men politiet har likevel ikke grepet inn.

Virksomheten skjer ofte svært åpenlyst. Massasjeinstituttene annonserer på internett, i kontaktblader, eller avisen SøndagSøndag. Her går det tydelig frem at de tilbyr seksuelle tjenester.

Den såkalte hallikparagrafen rammer alle som fremmer prostitusjon. Det gjelder også huseiere som leier ut lokaler til prostituerte. Paragrafen har en strafferamme på fem års fengsel.

Den 64 år gamle mannen som nå er tiltalt, nekter straffskyld.

— Politiet er på villspor. Jeg og mine ansatte tilbød kun aromamassasje. Alle fikk klar beskjed om at de ville få sparken hvis de solgte sex, sier 64-åringen til Bergens Tidende.