Som politisk veteran burde det vært relativt lett for byrådslederen å parere Frieles friske, men nokså dristige utspill i duellen som utspant seg under NRKs folkemøte på Handelshøyskolen i går kveld. Men hun ble fullstendig vippet av pinnen av en nykomling som endelig har lært seg leksen.

Det var snert i angrepene. Med 300 mill. kroner i underskudd og en ledighet på over 5 prosent som utgangspunkt stilte han det vellykkete retoriske spørsmål: «Hvorfor stiller du da til gjenvalg?»

Slik fortsatte det, i en uvøren og utfordrende stil som Strøm-Erichsen må ha oppfattet som håpløs å prøve seg på.

Byrådsleder uten glød

Friele var konkret og stilte bl.a. spørsmål om hvorfor kommunen (det offentlige) skal drive busselskap? Det må holde at Bergen kommune tar seg av primæroppgavene innen helse, omsorg og skole, lød melodien. Jo da, tonene er velkjente, men Ap-politikeren nøyde seg med å ramse opp velkjente fakta, som at Bergen er best på eldreomsorg, med billigst administrasjon av storbyene, samtidig som hun klaget over at Bergen får beholde mindre av skatten enn andre storbyer.

Det var lite glød og engasjement over forsvarstalen fra byrådslederen, i motsetning til friskusen fra kaffebransjen. En av de få gangene hun «tente», var da Friele anklaget henne for å ha vært med på å stenge Festplassen for biler.

Biler i en park?

«Men vi kan da ikke ha biler parkert midt i en park!» utbrøt hun indignert og henviste til den gode kapasiteten i ByGarasjen.

Dessuten reagerte hun på påstanden om at Bergen er havnet i en bakevje.

Friele betonte flere ganger at han helst ønsker å bli «borgermester», og dermed være noe opphøyet i forhold til politikersjiktet ellers.

Han besto ildprøven som politisk angrepsspiller med glans. Strøm-Erichsen må ta seg kraftig sammen hvis hun skal greie å demme opp mot Frieles medvind for tiden.

SEIERSHERREN: Herman Friele.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN