— Reperbanen i Sandviken er et at de viktigste kulturminnene som vi har fredet. Den er et klenodium. Trolig er dette Europas eldste reperbane, en av de få som er igjen, sier byantikvar Johanne Gillow.

Byantikvaren minner om at reipslaging var en viktig næring i Bergen i flere hundre år.

— Hærverk mot kulturminner er ikke akseptabelt. Det er bra om det nå blir slått fast at slike handlinger er straffbare, sier Gillow, og legger til:

— Det er lagt mye arbeid ned mye omtanke og store ressurser i å ruste opp reperbanen. Det er felles kulturminne. Hærverket berører derfor ikke bare eieren, men oss alle.

Har brukt rundt ti millioner

Stoltzebanen i Sandviken regnes som den eldste bevarte reperbane av tre i Europa. Rolf Olsen AS kjøpte reperbanen i 2009, og har i samarbeid med antikvariske myndigheter jobbet med å restaurere den.

Daglig leder Andreas Grimelund anslår at de har brukt rundt ti millioner på restaurering de siste årene, og sier at skadeverket vil bli anmeldt.

— Reperbanen er et meget viktig kulturminne, datert tilbake til 1680, sier Grimelund.

Han regner med at hærverket har skjedd i går kveld eller i løpet av natten. Omtrent 18-19 vinduer på den siden av banen som ikke vender mot Sandviksveien er blitt knust.

Politiet ble varslet i 13-tiden torsdag.

— Det skal være utøvd skadeverk på den gamle reperbanen. 18 vinduer skal være knust. Bygningen er et fredet kulturminne, sa operasjonsleder Frode Kolltveit.

Vil koste hundre tusener

Grimelund regner med at det vil koste rundt to hundre tusen kroner å reparere vinduene, som kom inn i reperbanen på 1800-tallet.

REPERBANEN: Nilsenbanen har stått på samme plassen siden slutten av 1600-tallet.

— Det er snakk om håndblåst glass fra utlandet, det er forferdelig dyrt og vanskelig å få tak i. Det ligger stein som er blitt brukt inne i andre etasje, og ett sted har man prøvd å brekke seg inn en dør, sier han.

De ti millionene som er blitt brukt til oppussing har blant annet gått med til restaurering av vinduene.

— Hele bygget er restaurert fra grunnmur til toppen av taket - det gjelder reisverk, panel og alt sammen. Det som gjenstår å restaurere, er østveggen som ligger ut mot Sandviksveien. Den kan ikke restaureres før Statens Vegvesen har gjort sine tiltak - Sandviksveien må nemlig senkes, sier Grimelund.

Legger ny sikringsplan

I tillegg til å anmelde saken, kommer eierne til å legge en plan for ytterligere sikring sammen med et samarbeidende vaktselskap.

— Vi håper noen har sett hvem som har gjort dette. Problemet vårt er at dette er en fredet eiendom som ligger sentralt til i Sandviken. Vi håper nemlig å restaurere den og utvikle den til å være et sted der folk kan trives - en grønn lunge. Det ligger en avveining mellom sikring og fri publikumsferdsel som er komplisert hvis hærverkene fortsetter. Vi håper å finne en måte å sikre det på uten å legge hinder for folks ferdsel i området, sier lederen av eierselskapet.

En BT-tipser skriver at han så knuste vinduer allerede onsdag morgen da han kjørte forbi.

Også i september i fjor fikk reperbanen skader, da noen trolig krasjet i den.

Reperbanen ble i sin tid brukt til å produsere tau. Den karakteristiske lengden på huset måtte til for å lage de største trossene i standard lengde.