Nå krever elevene 10.000 kroner i kompensasjon fordi de mener lokalet og vaktholdet ikke var som lovet. For de 150 festdeltakerne endte kvelden med at politiet ankom og tok med seg to til fyllearresten.

— Ungdommer ned i 16 år fikk kjøpe øl. Era bare oppløste 18-årsavdelingen, forteller Morten Falch Sortland og Henrik Hatlebrekke. De er elever på Bergen Handelsgymnasium og henholdsvis sjef og økonomiansvarlig for revyen.

- Slo sammen etasjer

16. februar arrangerte revystyret fest der overskuddet skulle gå til revyarbeidet. Elever fra flere videregående skoler ble invitert.

— Vi gjorde det helt klart at ingen under 18 år måtte ha tilgang til baren. Era lovet oss to etasjer, og at kun de over 18 skulle slippe inn i etasjen med skjenking, sier de to.

De hevder at personalet på utestedet i stedet åpnet opp mellom etasjene. Samtidig ble mange sluppet gratis inn, slik at revyen gikk glipp av inntekter.

Elevene har fått kjeft fra rektor etter festen, som førte til avisoppslag og engstelige foreldre. De betalte 20.000 kroner i leie, og vil ha den halvert.

— Vi fikk ikke varen vi betalte for. Dessuten tror vi sponsorer ble skremt av medieoppslagene, sier de.

Fikk anmerkning

I politirapporten fra festen heter det at det var mange åpenbart berusede mindreårige utenfor lokalet og i trappen til skjenkestedet. Da politiet ankom, var festen på hell. Det finnes derfor ingen bevis for at mindreårige var skjenket på utestedet.

— Dermed har ikke vi grunnlag for å gjøre noe med bevillingen. Hva vi tror og mener er ikke så viktig, vi må ha bevis, sier sjefen for Kontoret for skjenkesaker i Bergen, Gro Gaarder.

Generelt synes hun ikke noe om fester der man blander folk som er under og over 18 år.

— Alkoholloven har ingen aldersgrense for hvem som kan slippe inn i et skjenkelokale. Men det er å skyte seg selv i foten å ha en salig blanding. Det blir nesten umulig å kontrollere, sier Gaarder.

Era har fått en anmerkning fra skjenkekontoret for at de mistet kontrollen.

— Dette var i beste fall dårlig organisert. Jeg håper det ikke gjentar seg, sier hun.

Solgte øl for 3500

Anklagene fra BHG-elevene avvises av Eras daglige leder, Jas Kahlon.

— Vi hadde en omsetning på 3500 kroner den kvelden. Det er latterlig lite. Hvor mange kan bli fulle for den summen? spør Kahlon

Han mener å kunne dokumentere at problemene med fyll utenfor Era skyldtes at ungdommene hadde med medbrakt og møtte beruset utenfor døren.

— Ingen av de fire bartenderne skjenket noen som var under 18 år. Derimot oppdaget vi tilfeller der de eldre ungdommene kjøpte øl til yngre. De som gjorde det, ble kastet ut, sier han.

Et system der de som var over 18 år hadde armbånd, kan også ha blitt misbrukt, medgir han. Det viste seg at de ikke satt fast på armen slik meningen var.

— Alt i alt har vi lært leksen vår og tatt vår straff. Vi vil aldri mer leie ut til en fest der mindreårige har adgang, og vi godtar anmerkningen vi har fått fra skjenkekontrollen.

Å gi kompensasjon blir likevel ikke aktuelt, sier han.

— Jeg opplever det som om revystyret prøver å presse oss. Vi tapte penger og anseelse på arrangementet, det gjorde ikke de. Da blir det helt feil å skulle la seg presse på den måten, sier Kahlon.

LUKKET NATTKLUBB: Det var her på Era festen ble holdt. Det skandaleombruste utestedet har fått nye eiere. De holder ikke lenger åpent som vanlig nattklubb, men leier ut til lukkede arrangementer. - Vi konsentrerer oss om restaurantdriften, sier daglig leder Jas Kahlon. ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN
FEST BLE FYLL: - Til tider var det flere 16-åringer i avdelingen med skjenking enn det var 18-åringer, forteller Morten Falch Sortland (t.v.) og Henrik Hatlebrekke. De sitter i revystyret som arrangerte den famøse festen 16. februar. Nå anklager de utestedet Era for å ha skjenket mindreårige. HELGE SUNDE (foto)