— Vi ser dessverre stadig oftere at voksne menn søker etter jenter i ungdomsskolealderen. Dette skjer også i en del miljøer i Hordaland og er ikke spesielt for utenlandske menn, sier bistandsadvokat Line Ingebrigtsen til BT.

Saken mot de to kurderne er likevel spesiell, fordi omfanget er så stort.

I retten mandag

I går ble tiltalen mot en 25 år gammel kurder forkynt for ham i Bergen fengsel. Den omfatter tre voldtekter, to voldtektsforsøk og ni tilfeller av samleie med jenter under 16 år.

Denne tiltalen kommer fire dager før straffesaken mot en 24 år gammel landsmann kommer for Bergen tingrett.

Han er tiltalt for voldtekt og overgrep mot syv jenter under 16 år, og for å ha forsøkt å voldta en voksen kvinne.

— Dette er den mest omfattende overgrepssaken politiet har vært borti noensinne, sier politiadvokat Trond Eide i Hordaland politidistrikt til BT.

Politiet mener de har avdekket to kyniske menn som tilfeldig har plukket ut sine ofre i Bergen sentrum. Jentene skal blant annet ha blitt smigret med gaver, for så senere å bli med de to mennene hjem. Her skal de ha blitt servert alkohol, og senere misbrukt seksuelt. Utveksling av mobilnummer har gjort at mennene har hatt en stor jenteflokk å boltre seg i.

- Er livredd

Noen av jenten har hatt sex frivillig, andre er blitt utsatt for grove voldsovergrep, for deretter å bli truet til ikke å si det til noen.

— En av mine klienter er livredd for å gå ut, etter det hun ble utsatt for, sier Ingebrigtsen.

Hun mener antallet ofre i de to sakene som BT trekker frem, forteller om kyniske menn som bevist er ute etter ungjenter.

— For dem er de unge jentene et lett bytte. Som oftest blir de lokket med gaver eller alkohol. Jentene er for unge til å skjønne følgene av det de gir seg ut på, sier Ingebrigtsen.

— Menn som søker jenter i denne alderen, har pedofile trekk, legger hun til.

Politiet har lagt ned omfattende ressurser i de to nevnte sakene. Snøballen begynte å rulle i januar i år. Den tiltalte 24-åringen ble anmeldt for å ha forgrepet seg på en tenåring. Politiet iverksatte full etterforskning, og forsto raskt at saken var meget omfattende. En rekke jenter fortalte at de var blitt voldtatt på mannens hybel i Bergen.

En av jentene var på ferie i Bergen med familien sin, da hun ble plukket opp på gaten av 24-åringen. Hun skal deretter ha blitt med ham hjem, låst inne, og voldtatt.

Lette etter offer

Etter at 24-åringen ble varetektsfengslet i januar, har politiet reist rundt på Vestlandet for å finne andre ofre. De har gått gjennom mannens mobiltelefon, og kontaktet alle jentene som var lagret i telefonen.

En av jentene er offer i begge sakene. Hun har anmeldt dem for seksuelle overgrep.

De tiltalte kjenner hverandre, men skal ikke være nære venner. Politiet avviser at de to skal ha vært sammen om overgrepene.

De to tiltalte nekter begge straffskyld. Den 24 år gamle eieren av et gatekjøkken innrømmer at han kjenner jentene, men benekter å ha hatt seksuell omgang med noen av dem før de fylte 16 år.

Den andre tiltalte innrømmer å ha hatt sex med en av jentene, men sier at dette var frivillig og at han trodde jenten var over 16 år. Etter det BT forstår har politiet sikret seg flere tekniske spor som styrker deres mistanke om straffbare handlinger.