Sent i går kveld satt 15-åringen i sitt tredje avhør på Askøy lensmannskontor. Også i dette avhøret nekter han for å ha noe med skremmevideoen på YouTube å gjøre.

— Han tar anklagene svært tungt. Han føler at han blir fremstilt i media som om han er den eneste politiet har i kikkerten, og at alle beviser peker mot ham, sier hans advokat Jannicke Keller Fløystad.

15-åringen erkjenner at han på den aktuelle dagen var på Huset på Florvåg og brukte en av de kommunale PC-ene der, men han nekter for å ha noe med videoen å gjøre. Han skal kun ha brukt PC-en i 15 minutter. - Videoen kan være produsert av noen andre som satt der før ham eller kom etter ham, sier Keller Fløystad.

I avhøret i går sa 15-åringen at engelsk ikke er hans beste fag, og at han har problemer med lesing og skriving.

Rektor: Redd pressen | Elevene: Det var nifst | Fortsatt utrygge | Psykolog: Ingen overraskelse

- Utvisning uheldig

Skolesjef Torbjørn Strand tror at utvisningen kan ha virket negativt inn på 15-åringen.

— Utvisningen kan ha fått negative konsekvenser for 15-åringen, dersom han har noe med truslene å gjøre, sier skolesjefen i Askøy, Torbjørn Strand.

— Men det skal også sies at utvisning blir brukt svært sjeldent. Når vi utviser noen, skal vi alltid ha et godt alternativ i bakhånd, sier skolesjefen.

Erdal-rektor Leiv Jan Nielsen mener skolen har behandlet 15-åringen bra, og tviler på at utvisningen har noe med det som eventuelt har skjedd.

Han understreker at ingen ennå vet om 15-åringen står bak truslene.

— Skolen har vært oppmerksom på denne guttens behov fra før han begynte hos oss. Vi har hatt en veldig god og fornuftig dialog hele veien, og vi har hatt et godt voksennettverk rundt ham, sier Nielsen.

15-åringen har likevel ikke trivdes godt på skolen, og da han for noe uker siden ble utvist for å ha truet rektor, ble han straks overført til et annet undervisningsopplegg. Det skal han trives så godt med at det ikke er planer for at han skal tilbake til Erdal skole.

Identifisert av medelever

15-åringen bor på en barnevernsinstitusjon, som en del av et frivillig hjelpetiltak fra barnevernstjenesten i Askøy kommune.

— Han er utslitt og ønsket ikke å treffe noen fra oss i dag, sier Gro Kyte, leder av barnevernstjenesten i Askøy kommune.

Hun bekrefter at 15-åringen hadde problemer da han gikk på Erdal skole.

— Det har vært vanskelig for ham på skolen over tid, både i forhold til elever og voksne på skolen, sier Kyte.

Hun konstaterer at barnevernets arbeid for å hjelpe 15-åringen ikke vil bli lettere, nå som de fleste av hans tidligere medelevene vet hvem som er siktet for videotruslene.

— Han er identifisert blant elevene på Erdal skole. Jeg vil anta at ryktet fort vil spre seg til andre deler av øyen, sier Kyte.

Lenket til massakrer

Lensmann Odd Dale sier at videoen i seg selv ikke hadde vært nok til at politiet ville reagere, men settingen den sto i gjorde at det ble så alvorlig at politiet valgte å aksjonere med full kraft.

— På YouTube var den lenket opp mot andre skolemassakrer, som den i Finland. Dette var årsaken til at vi så alvorlig på det, sier Dale.

Bortsett fra å bekrefte at 15-åringen i avhør nekter for å ha noe med videoen å gjøre, ønsker ikke Dale å si så mye mer om gutten.

— Vi har ikke pågrepet ham uten grunn. Vi mener at vi hadde grunnlaget for å sikte ham, sier Dale.

— Akkurat nå undersøker krimteknikerne datamaskinene som er beslaglagt på ungdomshuset i Florvåg. Men vi har fått beskjed om at undersøkelsene kommer til å ta lang tid, sier Dale.

Nye tips og avhør

Lensmannskontoret gjorde flere nye avhør i går, og fikk også nye tips i saken.

- Dette er alt fra tips om personer som er flinke på data, til folk som er svært negative til skolen, sier Dale.

Han vil ikke kommentere hvilken type litteratur som ble beslaglagt på rommet til den 15 år gamle gutten.

— Det eneste jeg kan bekrefte er at det ikke ble tatt våpen av noe slag, sier Dale.

Under et foreldremøte på Erdal skole i går møtte det opp rundt hundre foreldre for å høre skolens ledelse og politiet orientere om truslene mot skolen.

— Jeg er her for å komme nærmest mulig kilden. Det har vært skrevet mye i pressen og jeg skjønner at ikke alt som skrives er rett, sier Camilla Gullberg, mor til en åttendeklassing.

Skryt til Erdal skole

Gullberg mener skolen har taklet en svært alvorlig situasjon på en meget seriøs måte.

— Med tanke på det som skjedde i Finland, så var det ingen andre måter å takle denne saken på enn dette, sier hun.

Pressen fikk bare være med på den første delen av foreldremøtet. Da det ble åpent for spørsmål fra foreldrene, måtte pressen ut.

Fra utsiden var det tydelig at det var god stemning i salen. Folk smilte og lo flere ganger.

— Det var et godt møte, og det er faktisk viktig å bruke humor i en slik situasjon, selv om det har vært alvorlig. Nå skal vi tilbake til normal hverdag, sier rektor Leiv Jan Nielsen.

Les også: Normal skoledag i dag | Følte seg trygge |15-åring pågrepet | Siktede føte seg mobbet |

FIKK INFORMASJON: Over hundre foreldre møtte opp på informasjonsmøtet på Erdal skole i går kveld. Både lensmann Odd Dale (t.v.) og skolesjefen på Askøy, Torbjørn Strand, informerte om hvordan truslene mot skolen hadde blitt behandlet. Utvisning er ingen god straff, sier Strand.
SKRYT TIL SKOLEN: Skolen har løst denne alvorlige situasjonen på en meget seriøs møte, mener foreldrene Nina Eide og Camilla Gullberg, som møtte opp på Erdal informasjonsmøte på Erdal skole i går.