— Her ligger jeg og kjemper for livet mitt. Det er ingen verdighet i dette, sier Ingrid Quist.

Tårene triller og mannen holder henne i hånden. I en stol på Haukeland sykehus sitter Quist og forteller om oppholdet. I tre år hun hatt uhelbredelig benmargskreft.

4. juni ble 51-åringen, som bor i Haugesund, skrevet inn ved Hematologisk seksjon på Haukeland universitetssjukehus. Det første oppholdet hun hadde her på firesengsrom for tre år siden gjorde at hun grudde seg for å dra tilbake. Denne gang velger Quist å si kraftig fra.

Jeg har selv spritet ned doen før jeg kunne bruke den

Noe snarlig håp om bedre romløsninger for Quist og andre alvorlig syke pasienter er det likevel ikke. For selv om administrerende direktør Stener Kvinnsland beklager og sier han har ekstremt vondt av det denne pasienten har opplevd, vil det likevel ikke skje en endring til det bedre med det første. Ombygging til flere enerom i sentralblokken på Haukeland vil ta minst fem år.

Mistet all kamplyst

Quist forteller at hun like etter innleggelsen kunne høre at kreftpasienten i nabosengen hadde fått en dårlig beskjed. Hun hadde ikke lang tid igjen. Quist hørte at hun ringte til sine for å fortelle den dårlige nyheten.

— I løpet av det første døgnet forsvant all kamplyst. Jeg er ikke en dame med svake nerver, men det er tøft å få alle disse skjebnene tett inn på livet samtidig med at man kjemper sin egen kamp, sier Quist.

Hun har gått gjennom en hard cellegiftbehandling som bryter ned benmargen. Ofte får pasientene diaré og kaster opp etter behandlingen. Likevel deler fire pasienter toalett. Noen klarer ikke å holde seg før de kommer inn på do. I noen tilfeller har pleiere kommet løpende med et rullestoltoalett, slik at pasienten gjør fra seg like ved sengen til Quist. Hun har også flere ganger kommet inn på do, der avføring og urin ligger rundt doen.

— Jeg har selv spritet ned doen før jeg kunne bruke den, sier Quist.

Gammel avdeling

Det kommer stadig flere kreftpasienter til Hematologisk seksjon. I dag finnes tre enerom og tre rom for isolat. De øvrige 16 sengeplassene er fordelt på to- og firesengsrom.

— Ønsker og forventninger hos pasientene har endret seg. Nye behandlingsformer øker også behovet for enerom. Mye ville være enklere med flere enerom, sier Lars Birger Nesje, avdelingsdirektør ved Medisinsk avdeling.

TØFT Å SE: Finn Helge Quist har vært på Haukeland og vært vitne til den tøffe tiden for konen Ingrid Quist. - Jeg har ikke ord. Vi er sjokkerte, sier han.
TOR HØVIK

For Quist ble det umulig å sove om nettene med fire på rommet. En dement pasient på vandring holdt på å legge seg i sengen hennes. Alarmer pep i ett. På dagen kunne hun høre hva legene fortalte om sykdommen til de andre pasientene. Den tøffe cellegiftbehandlingen gjorde også at hun måtte spy mens gjestene til pasienten i nabosengen så på.

— Dette skjer når du er så dårlig at fuglekvitter blir bråk. Og pulsen stiger bare et pappbeger faller i gulvet. Da skal du ligge på rom med andre som har mye besøk, snakker i mobilen og demente som spør hvor de er hvert femte minutt. Dette er så uverdig at det er min plikt til å gi beskjed, sier Quist.

Direktøren beklager

Helse Bergen har planer om å pusse opp sentralblokken på Haukeland. Da vil 650 senger bli til rundt 550, fordi det blir mange flere enerom enn i dag. Men flere større bygg står foran i køen.

— Det vil ta mer enn fem år før dette blir en realitet, sier administrerende direktør Stener Kvinnsland.

Han vil gjerne beklage overfor Ingrid Quist. Det gjør også avdelingsdirektør Nesje.

Hadde Stoltenberg eller helseminister Jonas Gahr Støre blitt lagt inn her, så hadde de ikke bare åpnet pengesekken. De hadde klippet hull i bunnen av den!

— Jeg har ekstremt vondt av det denne pasienten har opplevd. Vi må dessverre forholde oss til virkelighetens verden og gjør så godt vi kan. Å komme på en presset avdeling og være så syk er verken ønsket eller villet fra vår side, sier Kvinnsland.

Stemmer ikke på Jens

Quist kan ikke få rost de ansatte ved avdelingen nok, men mener at ledelsen ved sykehuset må ta ansvar.

— Jeg krever ikke at alle skal ha ensengsrom. Men jeg er alvorlig syk med en dødelig sykdom. Mange andre rundt meg var også veldig dårlige, men de orket ikke å si ifra, sier hun.

Quist har bestemt seg før valget til høsten. Statsminister Jens Stoltenberg får ikke hennes stemme.

— Hadde Stoltenberg eller helseminister Jonas Gahr Støre blitt lagt inn her, så hadde de ikke bare åpnet pengesekken. De hadde klippet hull i bunnen av den!

Fredag ble hun skrevet ut.

— Som pårørende er jeg dypt sjokkert over det vi har sett. Det hun har vært utsatt for her har tatt mer på enn sykdommen, sier mannen Finn Helge Quist.

Kvinnsland kan ikke garantere at det er siste gang en pasient opplever noe det samme som Quist.

— Vår stab gjør alt for at det ikke skal skje. Slik det er i dag kan det skje, men det skal ikke være slik for alltid, sier Kvinnsland.