Da Arbeidstilsynet kom på inspeksjon til Sandviksbodene 12 torsdag, stengte de ifølge Dagbladet av byggeplassen umid-delbart. Inspektør Kurt Halås anså forholdene for å være i så dårlig stand at det var overhengende fare for arbeidstakernes liv og helse.

  • Takarbeid ble gjort i 8 meters høyde uten sikring.
  • Stillasene manglet endesikring, fotlister og veggfeste.
  • Inspektørene fant flere åpne hull på opptil flere kvadratmeter som ikke var sikret med gjerde.
  • Gulvet var råttent flere steder og brast ved trykk.

— Jeg tråkket selv igjennom gulvet og ble sittende fast med foten, sier Kurt Halås, inspektør i Arbeidstilsynet, til Bergens Tidende.

- Sløve arbeidere

Halås reagerer særlig sterkt på at arbeiderne jobbet på taket uten noen form for sikring.

— Hvis du faller ned fra det taket, har du ikke en sjanse, sier Halås.

Kurt Oddekalv selv fraskriver seg ansvaret for den innvendige sikringen. Arbeiderne som jobbet på taket, må ta vare på seg selv, hevder byggherren.

— Jeg har gått etter arbeiderne og bedt dem om å sikre seg ordentlig. Det har de ikke gjort. Men de er voksne mennesker. Jeg kan ikke løpe etter dem, selv om jeg har minnet dem på det mange ganger. De er ganske sløve og slurvete, sier til BT.

- Direkte farlig

— Dette er en ansvarsfraskrivelse fra Oddekalv. Som byggherre og arbeidsgiver for flere av de ansatte, er det hans soleklare ansvar at sikringene er i orden. Byggeplassen var direkte farlig og loven er lik for alle, også Kurt Oddekalv, sier Terje Øvrehus til BT. Han inspiserte sjøboden sammen med Kurt Halås.

Siden Arbeidstilsynets vurdering er flere av sikringstiltakene blitt iverksatt, og bygningsplassen er åpnet igjen.

— Faktisk er jeg glad for at de stengte stedet. Folk gjorde stikk i strid med det de fikk beskjed om, og jeg har hele tiden vært opptatt av at vi ikke skulle ha noen ulykker, sier Oddekalv.

- Det er urettferdig

Oddekalv er på flere punkt uenig med Arbeidstilsynets avgjørelse.

— Jeg føler meg urettferdig behandlet, sier miljøforkjemperen.

Ett av klagepunktene var at det stod mellom 50 og 100 liter spillolje på området.

— Oljen skulle ha vært kjørt vekk, men vi mellomlagret den i noen måneder, sier Oddekalv.

Arbeidstilsynet vil fortsette å inspisere byggeplasser. ý Det er ville tilstander i byggebransjen, så vi er på en offensiv nå for å få folk til å følge loven, sier Øvrehus og hevder de vil holde et ekstra godt øye med Oddekalv.