Eirik Damsgaard

— Kanskje kunne han levd noen år til dersom han hadde sluppet å vente så lenge, sier konen Britt-Sandra Stensund (44) fra Askøy. Det får hun aldri svar på. Hun sitter tilbake med en tobarnsfamilie i dyp sorg. Og en bitterhet hun knapt klarer å ordlegge.

Kasteball i to måneder «I dag er det onsdag 23. mai. Intet nytt fra Haukeland, bortsett fra nyheter på radioen om nedskjæring, lengre venting og lengre køer», skrev ektemannen på pc-en. Han var frustrert. Det var 23. mai.

Nitten dager senere døde han.

Allerede i slutten av mars måned gikk Bjørn Stensund til ultralydundersøkelse. Svaret ga grunn til bekymring. Primærlegen ringte til Haukeland og ga uttrykk for mistanke om kreft i bukspyttkjertelen. Legen ba om øyeblikkelig innleggelse.

Svaret var nei April måned gikk. 9. mai, etter to undersøkelser som også viste tett gallegang, bestemte legene ved Kirurgisk avdeling at han skulle opereres. Ventetid: Nye fire uker.

— Vi fikk svært lite informasjon. Bjørn måtte lide gjennom tre måneder. Bitterheten gjør sorgen enda tyngre å bære, sier Britt-Sandra Stensund.

Ville reist til USA De stolte på Haukeland sykehus. De ventet og ventet. Bjørn døde på Haukeland 11. juni av blodforgiftning, fire dager etter en operasjon som avdekket kreft i bukspyttkjertelen. Det var spredning til lymfene.

— Hadde vi visst at det tok så lang tid, hadde vi gjort noe annet. Reist til USA eller hva som helst, sier hun.

Datoene sitter som spikret hos enken på Askøy. De var på hytten i Solund i Sogn 19. mars da den ellers så spreke kraftkaren følte seg dårlig. Han utviklet gulsott på grunn av galleproblemene, og ble sykemeldt. Så startet et ti ukers mareritt i smerter og uvisshet.

Gulsotten herjet. 44-åringen mistet 17 kilo. Han hadde intens kløe og klarte ikke å sove. Han ble kvalm og sengeliggende etter måltider. Livskraften ebbet ut.

I slutten av april ble han igjen sendt hjem fra Haukeland, med beskjed om å spise allergi- og sovetabletter.

Brev til Tønne - De lovet ham operasjon. Men tiden gikk, sier konen.

Hun har skrevet brev til helseministeren.

— Det må være en svikt når en pasient må gå så lenge uten at han får operasjon eller korrekt diagnose. Han ble et offer for systemet. Han stolte på Haukeland. Bjørn sa at «de vet jo hva de gjør». Men det gjorde de ikke, hevder konen. Hun har fått flere av svarene de etterlyste i ukevis. Men ett svar får hun aldri: Om Bjørn kunne vært reddet. Om enn for noen år.

FRUSTRERTE: - Hva er galt med helsesystemet når Bjørn måtte vente så lenge på operasjon? spør konen Britt-Sandra Stensund og avdødes svoger, Geir Hoff Johannessen. Familien har brakt saken inn for Norsk Pasientskadeerstatning. De mener Helse-Norge har sviktet.
Foto: Knut Egil Wang