LARS R. OLSEN

— Vi har i den siste tiden sett hvor mye man kan stole på de store amerikanske selskapene, sier Tom Skauge til Bergens Tidende.

Bystyrepolitikeren betegner forslaget som useriøs finansakrobatikk.

— Jeg har ingen tro på tallene Tystad kommer med. En halv milliard i besparelser høres ut som vrøvl, og uansett vil det være uansvarlig å la flere av de kommunale basistjenestene gå til private selskaper, sier Skauge. Han mener at ordningen finansbyråden ser for seg vil være et klarsignal for korrupsjon og triksing i Bergen.

Privatisert rådhus

Skauge viser til den danske kommunen Farum, som i fjor ble et utstillingsvindu for privatisering. Der gikk det ikke lenge før ordføreren ble anklaget for korrupsjon, og i dag er hele kommunen satt under administrasjon etter avsløringer om pengetriksing. I Farum ble blant annet rådhuset leid ut til private, og deretter leid tilbake av kommunen.

— Den samme typen privatisering er blitt forsøkt før i andre land. Da har det i mange tilfeller vært fullstendig mislykket, og i noen tilfeller endt i korrupsjon, sier han. Skauge mener det blir vanskelig å holde oppsyn med de private selskapene.

Lite innsyn

— Når tjenester blir privatiserte, får vi dårligere innsyn med hva som skjer i selskapene.

Det er nettopp det som åpner for korrupsjon, sier bystyrepolitikeren.

Skauge stusser over at det er en arbeiderpartipolitiker som kommer med forslaget.

— Dette virker mer som om noe Frp og Høyre ville foreslått. Jeg lurer på hva det neste blir.

Kanskje vil de sette byrådet ut på anbud, spør han. Tom Skauge tror ikke det vil bli flertall i Bystyret for forslaget.

— Noen vil sikkert bli fristet av sjansen til å tjene raske penger, men jeg vil bli svært overrasket om forslaget får flertall, sier han.