ROY HILMAR SVENDSEN

Men hittil har det gått over all forventning, forteller Bodil Silseth og Jostein Slettemark. Eldstemann Snorre på 16 har ifølge foreldrene tatt enda mer avstand fra rus og alkohol enn de noen gang hadde tort å håpe på.

— For oss har det viktigste vært at de skal følge alkohollovgivningen, og ikke drikke før de er fylt 18 år, sier Bodil.

— Samtidig er vi for å diskutere temaet med dem. Vi er ikke fanatikere. Barna våre har sett oss drikke et glass vin til maten, men aldri sett oss påvirket. Ved å snakke med dem om alkohol, tror jeg vi gjør det mindre spennende, sier hun.

Frykter ikke drikkepress

Datteren Idunn på 13 går i åttende klasse, og er dermed i den alderen hvor ungdom flest debuterer med ølflasken. Selv sier hun at hun aldri har prøvd alkohol.

— Ingen av vennene mine drikker heller, så langt jeg vet, sier hun.

13-åringen har heller ingen planer om å begynne å drikke før hun er myndig, og bedyrer at hun foreløpig ikke har vært utsatt for noe drikkepress.

— Hvordan tror du det vil bli i årene fremover?

— Jeg tror ikke det vil bli noe problem, sier Idunn.

- Verre på landet

Pappa Jostein er opprinnelig fra Voss, og tror drikkepresset i byene er langt mindre enn på bygdene.

— På landet er det mindre forhold, og man står ikke like fritt som i byene til å velge omgangskrets. Det er lettere å komme seg ut av et dårlig miljø hvis du bor i en by, sier han.

Både han og Bodil uttrykker stor glede over at begge deres tenåringer så langt har inntatt fornuftige holdninger i forhold til alkohol.

— For oss har det gått veldig greit, men det er jo noe man stadig må tenke over. Det er ikke naivt å tro at ens egne barn ikke roter seg opp i noe, men det er naivt å være helt sikker. Man må legge inn en sikkerhetsmargin og følge med, sier pappa Jostein.

Holder seg edru

En av måtene deres er å holde oversikt over barnas omgangsvenner, og holde kontakten med vennenes foreldre. Både Idunn og Snorre blir kjørt til og fra hvis de skal langt av gårde om kveldene, eller på ungdomsdisko.

-Har de vært ute på noe, prøver vi å kontrollere litt. Samtidig passer vi på å holde oss edru selv når de er ute, slik at vi skal kunne merke det hvis de skulle ha drukket, sier Bodil.