Tar pulsen på Atlanteren

Bergensforskere oppdaget og overvåker nå verdens kaldeste havstrøm i Antarktis.

Forskere fra Bjerknessenteret for klimaforskning og Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen har utplassert en målebøye i Weddelhavet i Antarktis.

Den skal registrere endringer i klimaet i havet, og på denne måten kan forskerne kanskje forutsi klimaendringer.

- Røsker rundt
Tor Gammelsrød ved Geofysisk institutt forteller at det var forskere herfra som i sin tid oppdaget en kraftig strøm med superkaldt vann under iskappen i Vest-Antarktis.

Les også bt.nos klimablogg

- Denne strømmen er hovedkilden til bunnvannsdannelse i Atlanterhavet, og dermed en god måte å ta pulsen på klodens klima. Den er så kraftig at den røsker rundt i hele havsirkulasjonen, sier han.

- Isen kan gli ut
Hensikten med bøyen er å overvåke denne superkalde strømmen.

Temperaturen i atmosfæren over Antarktis øker, og hvis denne økningen fortsetter vil havstrømmen bli svakere og varmere.

Opptatt av klimaendringene? Sjekk hva klimaforskeren svarte i nettmøte.

Hvis iskappen i Antarktis også blir tynnere som følge av temperaturøkningen, kan det få store konsekvenser, mener seniorforsker Svein Østerhus ved Bjerknessenteret.

- I verste fall kan all isen i Vest-Antarktis gli ut i havet, noe som betyr at havnivået vil stige med 3-4 meter, sier han.

Ny oppfinnelse
Målebøyen ble satt ut i forrige uke, og skal de neste årene registrere blant annet temperatur, strøm og saltinnhold i vannet.

Den er konstruert i samarbeid med bergensfirmaet Aanderaa Data Instruments, og benytter seg av en helt ny teknologi for å overføre data.

Der man tidligere måtte ta opp bøyen for å hente ut informasjon, kan den nå overføres akustisk til en PC i et skip på overflaten, ifølge Stig Grinde i Aanderaa Data Instruments.

- Riggen står i en ramme av titan på 600 meters dyp, så denne metoden er både raskere, billigere og mer effektiv. Forskerne får vite måleresultatene umiddelbart, i stedet for å måtte vente de fem årene den skal stå på havbunnen, sier Grinde.

Har du spørsmål om klimaendringene?
Spør vårt ekspertpanel her!

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Klima

Bilder

FOTO: Kjersti Lundmark Daae / Geofysisk institutt

FOTO: Kjersti Lundmark Daae / Geofysisk institutt

FOTO: Kjersti Lundmark Daae / Geofysisk institutt

FOTO: Bjerknessenteret