• ILLUSTRASJON: Institution of mechanical engineers.

Supertrærne kommer snart

Selv om CO2-utslippene kuttes hardt er det trolig for sent å hindre store klimaendringer. Løsningen kan være kunstige trær.

Amerikanske og britiske forskere er i ferd med å utvikle kunstige trær som binder opp CO2 fra luften tusen ganger raskere enn et naturlig tre. I motsetning til CO2-rensing av kull –og gasskraftverk skal disse trærne kunne fange opp drivhusgassen hvor som helst.

- Dette er en stor fordel med metoden. Gasser som slippes ut ved bilkjøring i Bergen kan hentes ut et helt annet sted på jorden, sier klimaforsker Erik Kolstad.

Ifølge en av forskerne bak prosjektet professor Klaus Lackner ved Columbia-universitetet i New York kommer halvparten av utslippene fra mobile kilder som gjør det nærmest umulig å fange inn CO2 på stedet.

«Tradisjonell» CO2-fangst slik vi kjenner den fra debatten rundt Mongstad handler om å ta ut gassen på stedet og føre den ut i Nordsjøen i rørledning.

Som en konteiner
- Det finnes allerede prototyper. De løpet av kort tid vil være klar til å masseproduseres og settes ut, sier Tim Fox ved The Institution of Mechanical Engineers i Storbritannia .

Les deres rappport her.

Instituttet ga nylig ut en rapport der de slår fast at uten denne typen løsninger vil det være umulig å hindre farlige klimaendringer. Forskerne tror at de kunstige trærne og andre installasjoner vil være en naturlig del av omgivelsene våre om 10-20 år.

Prototypen de har laget er på størrelse med en konteiner, og klarer å fjerne flere tusen ganger mer CO2 fra luften enn et tilsvarende areal med skog.

- Et av forslagene går ut på at karbon og oksygen i CO2 omdannes til natron i prosessen som foreløpig holdes hemmelig av forskerne, sier Erik Kolstad.

Trenger 1000 år på å forsvinne?
Meteorologen, som i dag gir ut boken «Hva er klima» sammen med Øyvind Paasche, mener det etterhvert blir helt nødvendig å hente ut noe av den CO2-gassen som allerede har nådd atmosfæren.

- Problemet er at det går altfor sent. Til og med en svært god avtale på klimatoppmøtet i København vil vi ikke kunne hindre at CO2 endrer klimaet. Opphopningen i atmosfæren er allerede for stor. Det vi slipper ut de neste 20 årene vil det ta i verste fall ta 1000 år å absorbere, sier Kolstad.

I følge FNs klimapanel vil en temperaturøkning på mer enn to grader kunne føre til uopprettelige forstyrrelser i det globale klimasystemet.

Urealistisk klimaavtale
For å kunne hindre dette må industrialiserte land redusere utslippene sine med 25-40 prosent fra 1990-nivå. At klimatoppmøtet i desember skal munne ut i en slik avtale er svært usannsynlig. Mange regner en avtale om bare 20 prosent reduksjon som urealistisk.

- Mange har vært redd for å snakke for mye om mulighetene som ligger i det å hente ut CO2 som allerede har havnet i atmosfæren. Frykten er at dette skal bli en sovepute slik at fokuset på å redusere utslippene blir mindre, og mange har ikke ønsket å snakke om dette før det blir absolutt nødvendig. Men nå begynner flere forskere å komme på banen, sier Kolstad.

- Verdenssamfunnet blir trolig helt nødt til å satse på denne typen tiltak i framtiden, legger han til.

Hva synes du om slike supertrær? Si din mening.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Klima

Bilder

GIR KLIMATRØBBEL: CO2 som slippes ut i biltrafikken i Bergen kan absorberes av kunstige trær et helt annet sted på kloden. FOTO: Aftenposten