• Kommuniserer båtene med røyksignaler? Bildet er tatt klokken 07.43 fredag morgen.

    FOTO: ATLE DAAE ANDERSEN

Røyksignaler?

Cruiseskipene i Bergen havn spyr ut røyk, men er det så farlig?

Bt.no får inn mange meldinger om cruiseskip som spyr ut røyk. Folk lurer på om dette er farlig. Mye verre enn biltrafikken, mener noen.

Vi har snakket med ekspertisen.

Verre enn biltrafikken?

- Er luftforurensningen av båttrafikken i Bergen havn verre enn biltrafikken?

- Nei, det er mye større luftforurensning av biltrafikken. Vi har foretatt målinger av luftforurensningen ved sjøfronten i to og halvt år, mellom annet for å måle forurensning av cruisetrafikken. De viser at det i havneområdene i all hovedsak er mindre nitrogendioksid ved sjøfronten enn ved veinettet. Dette gjelder også om sommeren og i ferietiden, selv med noe mindre biltrafikk og større trafikk på havnen, sier avdelingsleder Sonja Skotheim i Helsevernetaten i Bergen kommune til bt.no.

Les også

Derfor blir det kø

Vil stoppe sjefenes sponsing av p-plasser i Bergen sentrum.

 

Målingen viser at det er et unntak. Det er ved Strandkaiterminalen, der det er målt verdier av nitrogendioksid på samme nivå som ved Rådhuset. Resultatene av målingen kan du lese i denne rapporten: Luftkvalitet i Bergen 2009 - samt januar 2010.

Her finner du en luftkvalitetmåling fra mars 2011.

Les også

Sommerferie i cruise og dus

Klikk deg gjennom den luksuriøse bildeserien fra cruiseskipet «Silver Whisper» som gjestet Bergen torsdag.

 

Bare ni prosent fra skipstrafikken

I rapporten heter det: Målingene er tatt i cirka to meters høyde, for å gi et bilde av den luften som befolkningen puster inn, og hvilken helsebetydning luftkvaliteten har.

Skipstrafikken står for om lag 9 % av nitrogendioksidutslippene i Bergen, men i motsetning til biltrafikken slippes eksosen ut i større høyde. Med god luftsirkulasjon om sommerne blir ikke befolkningen eksponert for slike høye nitrogendioksidverdier som fra bilparken om vinteren, med kaldt stille vær med inversjon. 

Les også

Og årets cruise-
vinner er ...?

Her ble antallet passasjerer doblet i fjor.

 

 

Målere på Nesttun og ved Lagunen

Helsevernetaten har to faste målestasjoner; en på Danmarks plass og en ved Rådhuset. Her kan du selv sjekke luftkvaliteten der og andre steder i Norge.

- Vi måler ikke ved sjøfronten i år, men har passive målere på Nesttun, i området rundt Lagunen og flere i området rundt Danmarks plass, sier Skotheim.

Er cruisetrafikken et forurensingsproblem? Si din mening!

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Klima