PÅL ENGESÆTER

— Jeg er overrasket og forbauset over at andelen kvinner over 50 år med betalingsproblemer har økt så kraftig. Jeg hadde heller ventet at de unges betalingsproblemer skulle skyte i været. Mange enslige kvinner i storbyene sliter økonomisk, og flere har tydeligvis fått problemer på slutten av året, sier administrerende direktør Lars Carlsson i CreditInform til BT.

Skyhøye strømpriser

— Vi tror dette skyldes husleieøkninger og høye strømpriser. Det slår spesielt ille ut for eldre med små inntekter. I de store byene er det mange enehusholdninger og mange som leier bolig. En stor regning de ikke klarer å betale, kan føre dem inn i inkassoregisteret. Det kan også skyldes at eldre i større grad skaffer seg mobiltelefon og andre ting det koster å benytte, mener Carlsson.

Stadig flere nordmenn har problemer med å betale regningene sine. I 2002 ble det i Norge registrert 101.700 nye saker til rettslig inkasso, en økning på 28 prosent sammenliknet med året før, melder Newswire på oppdrag fra CreditInform.

I Hordaland økte nye registrerte inkassosaker med 13 prosent i fjor, til 10.022 saker. I Sogn og Fjordane er økningen på åtte prosent med 1623 nye inkassosaker.

Større inkassokrav

Fjorårets nye saker til rettslig inkasso beløper seg til hele 1,3 milliarder kroner, en vekst på 34 prosent sammenliknet med 2001.

— Gjennomsnittskravet som går til rettslig inkasso har økt. Det er ikke noe godt tegn at stadig flere sliter med å gjøre opp for seg, samtidig som beløpene blir større, sier Carlsson.

Stadig flere unge mennesker får inkassoproblemer. I aldersgruppen 18-24 år var det i fjor en økning på 43 prosent i antall saker som gikk til rettslig inkasso.

Fortsatt er det mennene som sliter mest med å gjøre opp for seg. Av alle sakene som gikk til rettslig inkasso i 2002 sto menn for hele 65 prosent.

Det var til sammen en økning på 35 prosent i antall rettslige inkassosaker for kvinner i fjor, mens det var en vekst for menn på 25 prosent.

Økningen i nye saker er størst blant kvinner fra 60 år og oppover. Her økningen på hele 51 prosent.

Regjeringen og Victor Norman vant godt over en halv seier med flertallet for flyttingen av tilsynene. For Norge utenfor Oslo er det full seier. Og neste gang blir det enklere, skriver politisk redaktør Trine Eilertsen.