Det unge paret i etableringsfasen fikk lån i DnBNor og føler selv de kan takle en betydelig renteøkning. Grunnen er at de benyttet seg av såkalt kommunal forkjøpsrett for bygården midt i Bergen sentrum. ­

– Vi har søkt om lån i banken, og jeg tror vi kommer til å takle en oppgang opp til ca. syv prosent, sier Nikolas van Etten.

BT treffer paret på en visning i sentrum., men denne leiligheten skal de ikke kjøpe. – Vi har allerede kjøpt leilighet til 1,3 millioner rett rundt kvartalet, og søkt om lån til den, forteller de.

Ikke uansvarlig

De mener at banken opptrådte ansvarlig i forhold til lånebetingelser og produkter.

­– Jeg synes banken var ganske konservativ, og opplevde ikke noe markedsføring eller uansvarlighet i forbindelse med lånet vi skal ta opp for vår leilighet, forteller Nikolas van Etten. Han synes banken gjorde en god jobb med å gi informasjon og oppfølging til dem som lånekunder.

Gunstig

– Vi kommer til å bli boende en stund, og planlegger ikke å videreselge til markedspris med en gang. Vi er ikke spekulanter, sier van Etten.

Selv er van Etten selvstendig næringsdrivende, og rimelig sikker på at han skal kunne klare en renteoppgang. – Ja, vi har tenkt igjennom hvordan vi skal kunne klare det, og kom da frem til at en oppgang ikke vil få altfor store konsekvenser for oss.

Han og samboeren tror likevel at markedet begynner å bli for tøft, og ville vært skeptisk til å kjøpe akkurat nå.

– Vi ville ikke kjøpt leilighet på det åpne markedet nå, til det er prisene blitt for høye, og det er for mange spekulanter, synes van Etten.

De har fortsatt tro på at markedet vil gi gode priser, og leiligheten deres vil bli verdt mer om noen år. – Vi gjorde et godt kjøp, og regner med at vi kunne solgt i dag til en betydelig verdistigning, det gjør skepsisen for å ha lån litt mindre, påpeker de.

Rune Sævig