ARVID BERENTSENSørum

32-åringen fortsetter sin forklaring for Nes herredsrett mandag. Under 17. dag av trippeldrapssaken onsdag forklarte vitnet at en oppskjørtet Kristin Kirkemo Haukeland dagen etter drapene skal ha kommet til en felles bekjent av dem og, med henvisning til åstedet, ha sagt "fy faen, de bildene kommer ikke til å se ut". Dette skal 32-åringen, etter eget utsagn, ha blitt fortalt av en annen.

— Et annet vitne har forklart at det var deg hun hadde sagt dette til? spurte aktor, statsadvokat Jørn Sigurd Maurud.

— Dit må være en sammenblanding, svarte vitnet.En moldenser forklarte tirsdag til herredsretten at han hadde overlevert et våpen til 32-åringen som begynte å gi sin vitneforklaring dagen etter. 32-åringen nektet imidlertid for å ha mottatt våpen av moldenseren. Vitnet ble også spurt om hvorfor han under etterforskningen var svært lite villig til å forklare seg for politiet.

Dette forklarte 32-åringen dels med at kjennskapen hans til saken var perifer og bestod av ting han hadde hørt fra andre, og dels med at han ikke var sikker på om Kristin Kirkemo Haukeland mente alvorlig en del av tingene hun skulle ha sagt.

I retten onsdag forsøkte han å nedtone sin egen kjennskap til både saken og til Kristin Kirkemo Haukeland. På spørsmål fra Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland, svarte 32-åringen først at han hadde hatt kontakt med Kristin Kirkemo Haukeland tre ganger. Han understreket også at han ikke kjente Haukeland noe særlig. Sulland understreket at det har vært 15 telefonsamtaler mellom hans klients halvsøster og 32-åringens mobiltelefon i mai 1999.

— Det har aldri vært unaturlig for meg å låne bort telefonen min. Abonnementet som utskriftene relaterer seg til, kan også være et kontantkort jeg ga bort etter en stund, sa 32-åringen.

— Husker du til hvem og eventuelt når du ga det bort? ville Sulland vite.

— Nei.

32-åringen skal også ha blitt fortalt at Kristin Kirkemo Haukeland hadde kjennskap til de to attentatforesøkene drapsoffer Anne Orderud Paust ble utsatt for sommeren 1998.

— Jeg hadde inntrykk av at Kristin bare hadde skrytt på seg kjennskap til attentatsakene. Jeg tok det ikke alvorlig, men var urolig for at jeg i det hele tatt visste noe om dette, sa 32-åringen til retten onsdag.

Mandag skal Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer, advokat Tor Kjærvik, og Lars Grønnerøds forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik, eksaminere 32-åringen. Etterpå skal eks-kjæresten hans vitne.

En 32 år gammel kompis av Lars Grønnerød, som tidligere har forklart politiet at 43-åringen har spurt ham om å utføre et trippeldrap for 500.000 kroner, og om å fremskaffe to terroristvåpen av typen Uzi med lyddempere, gikk i retten onsdag bort fra sine tidligere forklaringer. Da aktoratet lurte på hvorfor han da hadde forklart seg så feil til politiet under etterforskningen, svarte han at det han tidligere hadde sagt til etterforskerne nok måtte ha vært ting han hadde lest i avisene.

Adresseavisen/Bergens Tidende