Den 20 år gamle jenta fra nærområdet til Eg fortalte i retten at hun og Jan Helge Andersen var kjærester i et halvt år da de to gikk i 7. klasse. En dag da de skulle hjem til Andersen sa han at de måtte løpe fordi stedet Viggo Kristiansen bodde fordi Andersen hadde lovet å være sammen med Viggo den aktuelle dagen. – Vi traff Viggo, og han tok tak i armen til Jan Helge og sa at de to måtte være sammen neste dag. Jan Helge var litt engstelig resten av dagen.

Advokat Fegran: — Hvordan var Jan Helge ?

Vitnet: - Gutten som alltid smilte. Naiv, litt dumsnill.

Advokat Fegran: - Hvordan var han å være sammen med ?

Vitnet: - Vi var jo ikke så gamle. Så det mest leking.

Advokat Fegran siterte deretter fra politiforklaringen til jenta hvor hun betegnet Jan Helge Andersen som ”veldig omtenksom. Han var da den snilleste gutten på jorden. Han var kjempeherlig”. Vitnet bekreftet denne forklaringen i retten.

Advokat Fegran: - Hvorfor ble det slutt mellom dere?

Vitnet: - Vi var i en gjeng, så når det ble slutt mellom de andre som var kjærester ble det også slutt mellom oss.

Jenta fortalte i retten at det var en viss frykt for Viggo frem til ungdomsskolen. – Jeg hadde sett noen av hans raseriutbrudd, og fikk respekt for ham av den grunn. Jeg fikk et inntrykk av at Viggo Kristiansen hadde makt over Jan Helge Andersen.

En 27 år gammel kvinne fra Eg fortalte at Viggo Kristiansen blant annet hadde sittet barnevakt hos henne.

Aktor: - 18. mai var du i Baneheia på spasertur. Traff du noen av de tiltalte ?

Vitnet: - Jeg traff Jan Helge Andersen ved toalettene ved Stampa rundt klokka 21.30 om kvelden. Han stod da inntil veggen.

Det var litt skumring og yr i lufta. Vitnet hilste på Andersen, og gikk videre. Etter en runde til kom vitnet tilbake, og da kom Andersen ut fra toalettet. ”Står du her ennå”, sa jeg, og da fortalte Andersen at han ventet på noen. Jeg spurte ikke, og han sa ikke hvem han ventet på.

Førstestatsadvokat Dahl: - Litt om Kristiansen. Han har passet barn hos deg. Gikk det greitt?

Vitnet: - Ja, han hadde full tillit.

Kvinnen fortalte retten at hun ikke kjente til at Viggo Kristiansen hadde ropt etter kvinner på Eg.

Førstestatsadvokat Dahl: - Har det skjedd noe som har ført til irritasjon i forholdet mellom deg og Viggo Kristiansen ?

Vitnet: - Ja, en gang da han passet leiligheten mens jeg var på ferie ødela han luka over verandadøren. Han hadde mistet nøklene og antakelig forsøkt å komme seg inn på den måten. Han prøvde å nekte i begynnelsen, men erkjente etter hvert.

Førstestatsadvokat Dahl: - Snakket du med Kristiansen om barnedrapene ?

Vitnet: - Ja, Kristiansen fortalte at han var en av de første som var til avhør, En dag fortalte han at ”i morgen får de DNA-prøvene og da jeg ferdig med saken”.

Kvinnen fortalte også at en gang da Kristiansen hadde passet leiligheten for henne fant hun en dildo, og da nektet Viggo for at det var hans. Tiltalte sa at det var flere familiemedlemmer som hadde vært der. Vitnet så også at det var sølt noe i senga. - Viggo sa at det måtte være poleringsmidler. Jeg tror nok at det var sæd.

Etter denne episoden var det ikke kontakt mellom kvinnen og Kristiansen i løpet av halvannet år. Senere ble kontakten gjenopprettet.

Kvinnen opplyste at hun gikk til psykolog med sin sønn etter at det var kjent at Viggo Kristiansen hadde tilstått overgrep mot en liten jente. Samtalen med psykologen ga ingen indikasjoner på at Kristiansen kan ha gjort noe galt med sønnen.

Vitnet sa at hun var svært glad i Viggo Kristiansen gjennom det kjennskap hun fikk til ham.

– Viggo var god, snill, kjærlig, omtenksom, følsom. Det var sider av seg selv han viste hjemme hos meg, ikke minst fordi sønnen min har samme diagnose som sønnen.

Hun fortalte at hun ikke oppfattet Kristiansens seksualitet som unormal ut fra det inntrykk hun hadde fått.

Advokat Pettersen: - Hva følte du da Kristiansen ble pågrepet av politiet siktet for Baneheiadrapene ?

Vitnet: - Syntes det var grusomt. Jeg ble ikke sjokkert, men jeg forstår det ikke. ¿.

En gang da Viggo Kristiansen var på besøk hos vitnet ble Jan Helge Andersen stående en time på utsiden og ventet. Dette hadde vitnet stusset over.