HEIDI TORKILDSON RYSTEKJERSTI MJØRHÅVARD BJELLAND (foto)

De kjørte berg— og dalbane dag og natt i syv dager, og satset alt for å vinne Norgesmesterskapet i berg- og dalbanekjøring. Rolf Christian Vabø (23) fra Bergen og Odd Ivar Donhjem (26) fra Trondheim har den siste uken kjørt over 200 mil, totalt 90 timer, vært vektløse 21.100 ganger og hengt opp ned 1935 ganger. Det angrer de på nå.

— Det er ingen ære i seieren. Hadde jeg visst hvordan det ble, ville jeg aldri deltatt, sier Donhjem, som natt til lørdag ble utropt til norgesmester.

Premieren er en tur til California for to personer og 10.000 kroner i lommepenger. Konkurransen ble arrangert av fornøyelsesparken Tusenfryd, Din Helse og Radio 1.

Ble spylt med hageslange

Mesterskapet begynte forrige søndag med åtte deltakere, og til slutt var det bare de to finalistene igjen. Natt til fredag var det opp i vognen igjen etter to timer søvn.

— Da fikk vi beskjed om at nå satt vi der til de hadde en vinner, sier Vabø.

Ingen ville gi seg, og stadig nye regler ble innført. De fikk kun tre minutter til toalettbesøk, og bare ha på seg en begrenset mengde klær.

— Vi var ekstremt tynnkledde, og det var ganske kaldt å sitte i ro. Men vi ga oss ikke. Da begynte de å gi oss mindre mat. Vi fikk noe kylling fredag kveld, som vi spiste, mens de telte ned fra ti.

Heller ikke det hjalp.

— Da spylte de oss med en hageslange hver gang vognen bremset. Det var bikkjekaldt og vi holdt på å fryse vettet av oss, sier Vabø.

Krever tur til begge

Klokken fem lørdag morgen var det mat igjen - og igjen ble det telt ned fra ti.

— Vi fikk kald wok blandet med Snickers. Det gikk ikke an å spise det.

Etter 18 timer med bare korte pauser, ble de oppfordret til å gi seg. Vabø hevder at programlederen ga beskjed om at de skulle kåre en vinner nå, og at de to måtte finne et kompromiss begge var fornøyde med. Finalistene foreslo å dele førsteplassen, men det var uaktuelt.

— De sa: Kom igjen, dere må faen meg gi dere, vi har lyst på nachspiel!

Til slutt ble stemningen så ubehagelig, at de to finalistene bestemte seg for at den ene skulle få Norgesmester-tittelen, den andre premien.

— Vi følte oss tvunget til å avslutte. Det var ikke en seriøs konkurranse lenger, sier de to.

Vabø hadde jobbet doble skift i forkant av konkurransen, Donhjem kom fra Canada for å være med.

— Hadde jeg visst hva jeg skulle være med på, hadde jeg spart den billetten. Dette er råttent, sier den offisielle norgesmesteren.

De to krever at begge blir kåret til vinnere, og at begge får tur til California.

— Vi holdt rett og slett ut et helvete, sier Vabø.

ANGRER PÅ NM: Bergenseren Rolf Christian Vabø (23) fra Bergen og trønderen Odd Ivar Donhjem (26) har kjørt 200 mil i berg- og dalbane den siste uken - en distanse som tilsvarer Oslo-Mosjøen tur-retur. Nå angrer de på at de deltok i norgesmesterskapet på Tusenfryd.