225 millioner nye mennesker er blitt aktive på Facebook det siste året. Siden veksten pr. måned bare øker, betyr dette at rundt en million nye skaper seg en Facebook-profil hver eneste dag.

Google sliter

Veksten er så sterk at selveste Google, som tidligere var gullungen på nettet, nå sliter for å holde følge. Mandag gikk Facebook for første gang forbi Google som den tjenesten som dirigerer flest brukere til andre steder på nettet. Kanskje ikke så rart at Google lanserte sin egen sosiale nettjeneste, Buzz, i forrige uke.

Men Buzz har allerede fått intens kritikk fra brukerne, fordi tjenesten er for åpen. Den laget i starten et nettverk for deg av folk du ikke hadde godkjent, uten å spørre. Nå har Google endret oppsettet.

Alvorlig

Buzz er et eksempel på at nettverk kan bli for store om brukeren ikke kontrollerer dem nøye. Den samme effekten mener SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg kan bli et alvorlig problem for Facebook. Han peker på at den voldsomme veksten som Facebook nå opplever internasjonalt, tilsvarer veksten som var i Norge for flere år siden. I dag er Norge, sammen med Island, landet hvor Facebook er mest utbredt.

— I starten var det bare jevnaldrende studenter som var på Facebook sammen. Men nå er plutselig mamma, pappa, tante Brun, drikkekompisene, skolevennene og sjefen på jobben med. Aldri før har man simultant måttet opptre i så mange sosiale kontekster på en gang. Det tror jeg kan bli en «showstopper» for Facebook. Folk vil nemlig opptre stadig mer og mer konformt for å unngå sanksjoner, sier han.

Mer åpenhet

Facebook har i det siste åpnet nettverkene stadig mer. Før jul endret nettets største sosiale medium sin standard personverninnstilling, slik at statusoppdateringene dine plutselig ble synlige for alle. Det var mulig å reservere seg om man var oppmerksom, men den som ikke fulgte med, kunne få seg en ubehagelig overraskelse. For eksempel om sjefen på jobben plutselig oppdaget at du brukte fritiden eller arbeidstiden til noe helt annet enn du hadde fortalt du skulle.

— Det blir ikke så gøy å være på Facebook lenger når du ikke kan prate åpent med dem du helst vil konversere med. Hva slags innhold kan man dele som er tilpasset seks ulike sosiale normer og grupperinger på en gang? Ungdom har jo brukt Facebook til å oppdatere gjengen om festens severdigheter. Det er klart du ikke kan drive med det når mammaen din også ser hva du gjør på Facebook, sier Bae Brandtzæg.

Han har støtte i ferske tall fra Facebook selv. De viser at selv om antallet brukere går opp, går antall statusoppdateringer pr. bruker ned.

Urovekkende

  • Om jeg var Facebook, ville jeg sett på dette som svært urovekkende. Jeg har gjort endel intervjuer i det siste, og det er veldig mange ungdommer som sier at de har for mange venner på Facebook. En jente jeg intervjuet, hadde 550 venner. Hun sa at det så såå hyggelig ut hos dem som bare hadde 50 venner, sier SINTEF-forskeren.