• Du kan pådra deg hørselsskade på én konsert, men verst er likevel påvirkning som går over tid - selv om du ikke synes det er så høyt der og da, sier Yngve Rye Saur i Starkey Norway AS. Firmaet leverer feinschmeckerørepropper som er spesialstøpt etter kundens øre.

Oppfattes musikken som ubehagelig, er lydnivået sannsynligvis skadelig høyt. Men siden toleransen for lyd er individuell, kan også «passe» lydnivå skade deg.

— Derfor jobber vi ikke minst mot musikkbransjen, ansatte på utesteder, DJer og selvsagt også musikere, sier Saur som er utdannet audiograf.

Da han avtjente førstegangstjeneste, målte han hørselen på rekrutter i Luftforsvaret på Værnes. Det var ikke lystige resultater: En tredel hadde begynnende nedsatt hørsel.

— De som hadde store hørselstap, ante det nok. Men de som var i begynnende faser, var ikke klar over det selv, sier Saur.

Hørselstapet kan begynne i enkelte frekvenser i diskantområder. Der ligger blant annet konsonantene. Etter hvert får man problemer mellom å skille mellom likelydende konsonanter som k og h, p og t, s og f. I samme frekvensområde vil du få ditt naturlige hørselstap som 50-60-åring. Er du allerede skadd, kan du hindre at det utvikler seg videre gjennom å ta hensyn på ulikt vis.

En spesialstøpt ørepropp koster 1300-1500 kroner, billigutgaven ligger på 150 kroner.

Ifølge Saur har de støpte bedre passform, og tetter derfor bedre. I tillegg oppleves de som mer behagelige. Vanlige skumgummipropper demper mest i diskanten, og gjør musikken mer til grøt. Filteret i de støpte demper nesten jevnt over hele frekvensområdet.

De støpte finnes i tre utgaver som demper 9, 15 og 25 desibel, og varer også lenger. Noen har dem i ti år, men da er det ikke sikkert de sitter like godt lenger. Og obs! Ifølge Saur vokser øret ditt og endrer seg med årene. Det krever nye tilpassede propper.