I vinter lærte nordmenn at iPhonen ikke tåler kulde. Og med de første solrike forsommerdagene kommer kunnskapen om at mobilen ikke tåler så veldig mange varmegrader heller.

Norsk forsommervarme

— Jeg lot mobilen ligge på et bord utendørs. Da kom det opp et termometer-symbol på displayet og en beskjed om at enheten måtte kjøles ned. Mobilen sluttet rett og slett å virke, forteller en leser til Aftenposten.no.

Dette skjedde mandag ettermiddag, og det kan ikke ha vært så mye mer enn 20 grader i luften, mener hun.

— Jeg la mobilen i kjøleskapet. Etter 15 minutter fungerte den igjen. Men jeg synes det er rart at telefonen ikke tåler mer enn dette, sier iPhone4-eieren.

En annen leser sier han opplevd det samme i går mandag: Telefonen lå ute på et bord, hvorpå en advarsel kom opp og telefonen streiket.

Skjermen kan sprekke

Apples servicedesk bekrefter at varme er et problem.

— Først må jeg presisere at kjøleskapmetoden ikke er å anbefale når uhellet først er ute. Det kan dannes kondens i telefonen, sier servicemedarbeider Anders Käll ved Apples callsenter i Barcelona.

— Sterkt direkte sollys er ikke bra for iPhonen. Det kan oppstå spenninger som gjør at skjermen sprekker. Telefonen kan også streike, bekrefter Käll.

— Om du har latt iPhonen ligge i solsteiken, kan det være tvilsomt om du får noe igjen på garantien. Når du sitter ute i solen, må du altså legge mobilen i lommen eller vesken, sier Käll.

- Hjelper det å legge fra seg mobilen med ryggen opp og skjermen ned?

— Det kan hjelpe, men det beste er å skjerme telefonen helt mot direkte sollys, sier Käll.

Lommen eller vesken

I håndboken som følger med telefonen, står det at mobilen kan brukes i temperaturer mellom 0 og 35 grader Celsius. Oppbevaring kan skje i temperaturer mellom -20 og +45 grader.

— I hanskerommet på en bil kan det bli varmere enn +45 grader når solen står på. Derfor er ikke dette noe godt oppbevaringssted, sier Käll.

Men tilbake til vår leser med overopphetet Iphone4: - Det var bare 20 - 25 grader varmt, og likevel streiket telefonen, sier hun.

Forklaringen ligger nok i det direkte sollyset, mener fysiker Joakim Bergli ved Universitetet i Oslo:

— Gradestokken kan vise at det er 20-25 varmegrader i skyggen. Men der solen står på, er det mye varmere, kanskje mellom 30 og 40 grader, minner han om.

Å legge mobilen i en veske og sette i vesken i skyggen er en god idé, tror Bergli.

— Du kan sikkert også minske problemet ved å legge mobilen i en lomme. Om det blir for varmt også i lommen, vil du garantert merke det ved at du får lyst til å ta av deg buksen - eller bevege deg inn i skyggen. Da har trolig også mobilen fått nok.

Det har ikke lykkes Aftenposten.no å få svar fra Apple Norden i dag.

Har du problemer med iPhone i varmen? Del dine erfaringer under!