Trollsykling (Norske Bygdeopplevelser) tilbyr ulike pakketurer der alt er ordnet for deg, fra enkle femmils turer til den store nidagers ekspedisjonen fra Røros til Lillehammer/Hamar (362 kilometer). Vi valgte en snill tur med snaut 80 kilometer sykling fordelt på fire dager. Dagsetappene varierte fra 6 til 42 kilometer, hvorav store deler er flatt terreng eller nedoverbakke på lite trafikkerte veier.

PRIS: Overnattingene skjedde på høyfjellshotell og fjellstuer av god standard med full pensjon. Alt er inkludert i pakkeprisen. Barnerabatter for barn under 15 år på foreldrenes soverom. Hele vår pakke koster 2470 kroner pr. voksen.

SESONG: Fra slutten av juni til midt i september. Sykler du med barn, kan det være verd å gjennomføre en prøvedagstur med bagasje først. Barn under seks år bør ikke sykle selv, men sitte i sete eller henger. En henger er mest praktisk og enklest å sykle med. Husk proviant i form av kjeks, rosiner, sjokolade etc. til strategisk fordeling.

BAGASJE: Ta ikke med for mye! I sykkelveskene (fordel med vanntette vesker, pakk uansett i plastposer) hadde vi et par klesskift, ull og regntøy, lue, skjerf og hansker, det nødvendigste av toalettsaker (husk solkrem og myggmiddel), sykkelverktøy, kamera og niste. Du sykler på høyfjellet, og det kan bli kaldt og rufsete vær. Håndkle og sengetøy får du på overnattingsstedene. Med i pakken fra arrangøren var også et kart over området samt en nøyaktig turbeskrivelse der du til og med blir fortalt akkurat når det er fint å stanse og nyte utsikten.

SYKKEL OG UTSTYR: Du må ikke ha en terrengsykkel, men det er en fordel med litt tykkere dekk en vanlig. Hvis du velger å ta avstikkere, kommer du fort borti dårlig veistandard. Da er en kraftigere sykkel et must, gjerne også demping. Skjermer er også kjekt å ha, siden man sykler stort sett på grus og hardpakket sand. Av verktøy bør du ta med skiftenøkkel, begge typer skrujern, umbraconøkler, lappesaker og pumpe. Vi benyttet en norskprodusert sykkeltilhenger av flerbrukstype (se www.rocky2.com). Den er stødig og sikker, men tyngre enn de andre vognene på markedet og relativt kostbar. For andre typer vogner, se www.sport-casa.no, www.burley.com eller www.slf.no

NETTADRESSER: www.fjellferie.no er en stor arrangør av sykkelferier i Norge. På www.bike-norway.com finner du turbeskrivelser for klassiske sykkelruter i Norge. Syklistenes Landsforening (www.slf.no) har også mange svar på typiske spørsmål for sykkelturister.