• ASYLSØKNADER:Stemmer det, slik Siv Jensen (t.h.) hevder, at det kom flere asylsøkere da Erna Solberg var i regjering enn under de rød-grønne? Foto: HEIKO JUNGE

«Det [var] altså flere asylsøkere som kom til Norge under den forrige Bondevik-regjeringen som Erna var med i, enn det har kommet nå under den rød-grønne regjeringen.» Partilederdebatt på NRK

I NRKs avsluttende partilederdebatt 11. september var asylpolitikk et sentralt tema.

- Hvis vi ser på tallenes tale, så var det altså flere asylsøkere som kom til Norge under den forrige Bondevik-regjeringen som Erna var med i, enn det har kommet nå under den rød-grønne regjeringen, sa Siv Jensen (Frp) til Høyre-leder Erna Solberg.

Så mange kom med Høyre i regjering
Erna Solberg var statsråd i Bondevik 2-regjeringen, en mindretallsregjering fra 2001 til 2005 som besto av KrF, Høyre og Venstre.

Regjeringen ble utnevnt i statsråd 19. oktober 2001, og satt til 17. oktober 2005, etter å ha blitt innvilget avskjed 14. oktober som følge av at de rød-grønne fikk flertall på Stortinget i valget.

Vi har funnet statistikk fra UDI som viser antall asylsøknader hver måned fra 2000 til i sommer i år.

Siden Bondevik 2-regjeringen både ble utnevnt midt i en måned, og gikk av midt i en måned, har vi gjort to ulike beregninger over totalantallet asylsøkere i regjeringsperioden.

Hvis man bare tar antall asylsøknader fra november 2001 til og med oktober 2005, blir totalantallet for regjeringsperioden 48.180.

Når vi også inkluderer oktober 2001, men bare regner frem til og med september 2005, blir totalantallet 49.325.

Du kan se hele tabellen i Excel-dokumentet «Vårt regnestykke» som ligger vedlagt i kildefeltet til høyre.

Hvor mange under de rød-grønne?
Også for de rød-grønne, Stoltenberg 2-regjeringen har vi laget to ulike regnestykker - med og uten oktober 2005 inkludert.

OPPDATERING 14. september: Vi har oppdatert UDI-tallene, og har nå med totalantallet til og med august i år. Resten av denne artikkelen er oppdatert i lys av dette.

Tallene fra UDI går bare frem til august i år, og totalperioden for statistikken er altså to måneder kortere enn for Bondevik 2-totalantallet.

Fra november 2005 til og med august 2009, var det 38.881 asylsøknader.

Hvis man også tar med oktober 2005, stiger antallet til 39.422.

Hvis vi regner at det vil komme like mange asylsøknader i september og oktober som det gjorde i toppmåneden juli, kan vi legge til 3468 asylsøknader.

Totalen blir da 42.890 - fortsatt flere tusen færre enn under Bondevik-regjeringen.

true

PÅSTANDEN: «Det [var] altså flere asylsøkere som kom til Norge under den forrige Bondevik-regjeringen som Erna var med i, enn det har kommet nå under den rød-grønne regjeringen.»

VÅR KONKLUSJON: «Tallenes tale» fra UDI viser at Siv Jensen har rett, når hun hevder at det kom flere asylsøkere under Bondevik 2-regjeringen enn under de rød-grønne.

VURDERT AV: Hilde Sandvik, samfunnsredaktør

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

KILDER

Bilder

FOTO: Junge, Heiko


Kontakt oss

Torunn Aarøy
Telefon: 952 46 122

Christian Lura
Telefon: 416 77 177

Er det politikerpåstander du mener vi bør sjekke? Send en mail til faktasjekk@bt.no.

Følg Faktasjekk på Twitter: www.twitter.com/faktasjekk