• Siste nytt om terroraksjonen Anders Behring Breivik (32) pekes ut som gjerningsmannen bak både bombeeksplosjonen i Oslo og blodbadet på AUF-leiren på Utøya som til sammen skal ha kostet 92 mennesker livet.

Den ufattelige nyheten har ført til voldsom aktivitet og mobiliseringer på sosiale medier som Facebook.

Over 800.000 tilhengere

Ved 17.50-tiden har 832.000 personer med seg inn i gruppen «Tenn et lys for de døde og skadde etter tragedien i Oslo og Utøya».

Denne gruppen vokser i rakettfart, med titusener av nye medlemmer hver time.

Gruppens stifter Gunn Tove Mathisen har en oppfordring til tilhengerne:

«På en dag som dette er det igjen viktig å huske på at handlinger som dette ikke blir utført av raser eller hudfarger, av stater eller verdensdeler, men av enkeltpersoner og grupper som har mistet fokus på det viktige i Verden: Samhold, omsorg, forståelse, empati og kjærlighet.. spre dette videre! Og ta vare på dine nære og kjære.»

Ikke overrasket

Søker du på navnet til Anders Behring Breivik på Google, får du 217.000 treff. Her finner du en blanding av blogginnlegg, nyhetssaker fra hele verden og Facebook-poster.

Ekspert i sosiale medier, førstelektor Cecilie Staude ved BI, er ikke overrasket over det store antallet.

— Det bekrefter det faktum at sosiale medier tilrettelegger for å mobilisere. Dette er en sak som berører hele nasjonen, og når du ser hvordan saken er dekket internasjonalt i tillegg, er jeg ikke overrasket, sier hun til bt.no.

Blodbanken i Bergen opplevde også styrken i sosiale medier da de oppfordret folk om å gi blod fredag. Det oppsto store køer lørdag morgen, og 60 av de 170 som dukket opp, fikk ikke gitt blod i denne omgang.

— Det er fantastisk å se hvordan nye medier virker. Vi har aldri sett noe lignende. Folk har varslet hverandre på e-post og Facebook, sier sjefen for Blodbanken, avdelingsoverlege Tor Hervig, til bt.no.

Cecilie Staude sier de sosiale medier er enormt effektive i slike situasjoner.— Folk følger med på nettet. På Twitter får de beskjed om hvordan de skal gi blod, og all annen informasjon de måtte ønske om saken.

Krever tortur

44.000 har meldt seg inn i gruppen «R.I.P til de som er døde i Utøya de 22.07.2011».

Og 108.000 har meldt seg inn i en gruppe som oppfordrer til en halvtimes stillhet på Facebook lørdag kveld. Også denne gruppen vokser raskt.

— Jeg vil i all respekt opprette en halv time stillhet for de pårørende... for å vise respekt og omsorg til de pårørende. Kondolerer til familier, venner, kjærester og generelt alle som er innvolvert i denne tragiske episoden, skriver Ole-Jonny Steen som har opprettet siden.

Stemningen er en helt annen på gruppen «We hate you Anders Behring Breivik», som har samlet nesten 44.000 personer.

Denne siden har også en avstemning om hvordan den skyldige bør straffes. De fleste som har stemt, svarer tortur fremfor dødsstraff.

Det finnes også en rekke mindre grupper med sterke meninger om avstraffingen.

Falske sider

Bt.no forteller lørdag historien til svenske Camilla, som var venn med den mistenkte på Facebook.

— Da jeg så bildet av morderen, så vrengte magen seg ut og inn. Sjokket da jeg kjente ham igjen fikk meg til å ville spy, skriver hun på sin egen blogg.

— Det var mange med meg, både svenske, norske, danske og andre europeiske personer som har hatt denne personen som venn på Facebook. Jeg undrer om de føler det likedan som meg, skriver hun.Facebook-profilen til Behring Breivik er nå slettet. Det er opprettet en rekke profiler i hans navn, men disse er falske.

Det er så spesielt at BI-ekspert Cecilie Staude må ha 5 minutters tenkepause for å kunne forklare det.

— Det er et fenomen vi har sett en del av i det siste. Jeg tror mange gjør det av ren nysgjerrrighet. Noen ønsker også å skape oppmerksomhet. Jeg tror ikke det er bevisst ondsinnhet, men ungdommelig ubetenksomhet. Saken engasjerer hele nasjonen, og de vil se responsen, sier Staude.

Hyllet på YouTube

Ikke alt kan forklares på denne måten. En YouTube-video som ble publisert allerede fredag, hyller den mistenkte. I ledeteksten skriver brukeren grimtim666: «tribute to my boy Anders Behring Breivik, he wasnt bad just misunderstood...».

EKSPERT: BI-lektor Cecilie Staude er ikke overrasket over aktiviteten på Facebook og andre sosiale medier etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.
BI
ETTERSØKT: Facebooks spesielt og internett generelt flommer over av innhold knyttet til navnet Anders Behring Breivik.