Fredag tok politiet seg inn i stortingsleiligheten som Høyres Henning Warloe disponerte. Inne i leiligheten kom de over pulver de mener er narkotika, melder TV 2.

Warloe skal selv ha forklart at stoffet tilhørte en venn med problemer som han hadde åpnet døren for.

— Warloe har i avhør innrømmet bruk av narkotika ved en tidligere anledning, men nekter tilknytning til denne saken, opplyser forsvareren, advokat Erling O. Lyngtveit.

Vi kom på sporet av leiligheten hans via amfetaminsaken, men sakene har som sådan ikke noe med hverandre å gjøre

Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson om koblingen mellom Warloe og den større amfetaminsaken

— Han avviser enhver befatning med det politiet har funnet i leiligheten hans. Han har forklart at en bekjent har hatt tilgang til leiligheten mens han selv var bortreist et par dager, og stiller seg uforstående til siktelsen, sier Lyngtveit, som tror Warloe vil bli renvasket for anklagene.

Lyngtveit har ingen tro på at siktelsen vil bli opprettholdt. Advokaten sier hans klient ikke har noe med dette å gjøre.

— Han har vært åpen og ærlig i avhør med politiet, og har forklart at han for en tid tilbake brukte litt narkotika i en sosial sammenheng. Dette er helt uten sammenheng med det han nå er siktet for, sier Lyngtveit.

- Hvorfor har han valgt å trekke seg fra sine politiske verv om han mener at han er uskyldig?

— Han erkjenner at siktelsen vil bli en belastning for ham selv og for hans partifeller. Det har han ingen interesse av, og har tatt konsekvensen av det, sier Warloes forsvarer.

- Mindre mengder

— Det ble funnet en mindre mengde med narkotika. Det er tatt beslag i og sendt til analyse hos Kripos, sier politiadvokat Åse Kjustad Eriksson ved Romerike politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

«UKJENT»: - En bekjent av ham har hatt tilgang til leiligheten, og han er av den oppfatning at denne bekjente må svare for dette. Selv er han helt ukjent med det politiet har funnet, sier Warloes forsvarer, Erling O. Lyngtveit.

På TV 2s nyhetssending klokken 21 tirsdag sa Høyre-leder Erna Solberg blant annet at stortingsrepresentanter skal være forbilder og følge Norges lover. Hun sa saken var uforenlig for en politiker i et politisk parti med nulltoleranse mot narkotika høyt oppe på agendaen.— Men vi må ta vare på Warloe. Han står nå i en stor krise, sa Solberg i intervjuet.

Sentral politiker

Warloe var i mange år en sentral politiker i Bergen (se faktaramme). Da Monica Mæland gikk ut i fødselspermisjon i 2006, overtok Warloe som byrådsleder i Bergen. Warloe var på det tidspunktet finansbyråd.

LES HELE WARLOES BIOGRAFI HER (FRA STORTINGET.NO)

- En av de mest alvorlige trusler

Warloe har i lang tid vært en aktivdebattant i spørsmålet om narkotikapolitikk. I et leserinnlegg i BergensTidende i september 1998, som bystyremedlem for Høyre, tar Warloe et oppgjørmed at Unge Venstre mener seg «modig og nytenkende» ved å ville avkriminaliserehasj.

I innlegget skriver Warloe blantannet, som en kommentar til sitt eget spørsmål om forbudslinjen er nytteløs:

— Nei, jeg mener at krigen motnarkotika i alle former bør føres enda mer uforsonlig enn i dag.

Og videre:

— Vårt syn er at narkotika er en avde mest alvorlige trusler samfunnet i dag står overfor. Derfor er Unge Venstrepå ville veier med sine rørete legaliseringsargumenter. Ungdom, foreldre ogandre som bryr seg bør fortelle dem det.

Stor-beslag var «inngangen»

Ifølge TV 2 var Warloe i Bergen da razziaen ble gjennomført fredag. Pågripelsen av ham lørdag skal ha sammenheng med opprullingen av en større sak som etterforskes av Romerrike-politiet.

— I den saken er det pågrepet seks personer over en periode på noen uker, sier politiadvokat Åse Kjustad Eriksson til TV 2.

Ifølge Romerikes Blad kom den første pågripelsen i den større saken da en litauer ble pågrepet i januar med det politiet mener er to kilo amfetamin i bilen. Warloe er ifølge avisen ikke siktet i det konkrete sakskomplekset.

— Men det er amfetaminsaken som er inngang til saken stortingsrepresentanten er siktet i. Vi kom på sporet av leiligheten hans via amfetaminsaken, men stortingsrepresentantens forhold har ikke noe med amfetaminsaken å gjøre. Sakene har som sådan ikke noe med hverandre å gjøre, sier Kjustad Eriksson til Romerikes Blad.

Orientert mandag

Visepresident i Stortingets presidentskap, Øyvind Korsberg, forteller at de ble orientert om saken på mandag.

— Da fikk vi beskjed om at det hadde vært en politiaksjon mot leiligheten til denne representanten.

Han ønsker ikke kommentere detaljene i det de ble orientert om.

— Han har innrømmet deler av dette. Den videre etterforskningen vil avdekke hva dette handler om.

Markerte seg lokalt

Det er i lokalpolitikken Hening Warloe har markert seg. Høyremannen kom inn i Bergen bystyre i 1995. Der ledet han Hovedutvalg for skole i fire år, for deretter å bli nestleder i Hovedutvalg for kultur og idrett den påfølgende fireårsperioden.

Fra 2003 ble Warloe et av de mest sentrale medlemmene av Monica Mælands byråd. Først som byråd for finans, kultur og næring og byrådets nestleder i perioden 2003 – 2007. Et drøyt halvår, under Monica Mælands barselspermisjon, fungerte han også som byrådsleder. Som finansbyråd skal Warloe ha en god del av æren for å ha fått kontroll over det betydelige underskuddet arbeiderpartibyrådet etterlot seg. Fra 2007 og frem til han ble valgt inn på Stortinget i 2009, var Warloe byråd for kultur, idrett og næring.

Sterk forsvarer av det nyskapende

Det var nettopp det bergenske kulturliv som sto siviløkonomens politiske hjerte nærmest. Dette var et område som interesserte ham sterkt, og der han tok initiativ til å få satt i gang nye tiltak. I hans byrådstid økte kulturbudsjettet med 50 prosent i løpet av seks år, og særlig det nyskapende hadde en sterk forsvarer i ham.

På Stortinget havnet Warloe i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, og ble forskningspolitisk talsmann for Høyre. Men på det feltet har han ikke maktet å markere seg nevneverdig.

Han har og har hatt flere verv i partiet lokalt. Han har sittet i Bergen Høyres hovedstyre 2003 - 2009, og er 1. nestleder i fylkespartiet siden 2007. Ellers kan han skilte med en rekke tillitsverv i ulike organisasjoner, fra Ungdommens fellesråd i Bergen, via Ferieklubben (som han var med å etablere) til styret for Europabevegelsen og presidentvervet i Magisk Cirkel Norge.