Natt til onsdag satt veterinærdirektør Eivind Liven sammen med sine nærmeste medarbeidere for å vurdere det faglige grunnlaget for et importforbud fra alle EU-landene, etter at Frankrike ble satt på forbudslisten fra midnatt.

— Vi skal utarbeide en anbefaling om det er nødvendig med ytterligere tiltak, sa en sliten Liven til VG natt til onsdag.

Sterk kritikk Ekspertenes anbefalinger vil bli lagt fram på statsministerens kontor onsdag formiddag, hvor landbruksministeren vil vurdere situasjonen sammen med utenriksminister Thorbjørn Jagland og statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringen har måttet tåle sterk kritikk for at de ikke alt har innført importforbud fra EU, men bare begrenset det til Storbritannia, Nord-Irland og Frankrike, etter at sykdommen ble konstatert i Frankrike i går.

— Jeg synes ikke regjeringen bør nøle lenger. Her bør føre var-prinsippet legges til grunn. Et midlertidig totalforbund bør innføres inntil situasjonen er avklart, sier Kjell Magne Bondevik til NTB og får støtte av Sp-leder Odd Roger Enoksen.

Toll- og avgiftsdirektoratet har nok kapasitet til å takle importforbudet mot klovdyr og klovdyrprodukter fra Frankrike. Skulle det bli et totalforbud, regner assisterende tolldirektør Finn Fredriksen med at de må be om assistanse fra politiet.

Så lenge forbudet gjelder Frankrike mener Fredriksen at det viktigste kontrollstedet blir Oslo Lufthavn Gardermoen. Skulle forbudet bli utvidet til hele EU, blir alle Norges grenseoverganger rammet.

Ny dimensjon Med utbruddet av munn- og klovsyke i Frankrike fikk krisen i europeisk husdyrhold en ny dimensjon, i og med at det ikke har lyktes å begrense sykdommen til Storbritannia.

Tirsdag kom også meldingen om at sykdommen er oppdaget i Argentina og Colombia, men dette vil trolig ikke virke inn spesielt mye på norske interesser.

— Norge innfører svært lite kjøtt fra Argentina selv om jeg ikke kan si nøyaktig hvor stor denne importen er, sier direktør Gunnar Jordfald i Statens Næringsmiddeltilsyn.NTB