Riksadvokat Tor-Aksel Busch bekrefter overfor Aftenposten.no at en prosess er i gang der dette spørsmålet vurderes, og at en konklusjon vil komme raskt.

— I samarbeid med Spesialenheten for politisaker vurderer vi nå om det skal innledes etterforskning. Denne vurderingen vil være klar i løpet av dagen, sier Busch.

— Det er Spesialenheten som gjør denne vurderingen i samråd med oss, sier riksadvokaten.

Faremo satte prosessen igang

PST-sjef Janne Kristiansen røpet høyt gradert informasjon i Stortinget onsdag, bekrefter justisminister Grete Faremo (Ap).

Kristiansen gjorde det kjent at norsk E-tjeneste er til stede i Pakistan.

Nå er spørsmålet om Kristiansen har seg gjort seg skyldig i noe straffbart.

På en pressekonferanse torsdag morgen sa justisminister Grete Faremo at det foreløpig ikke er konstatert noe lovbrudd. Hun la til at et taushetsbrudd er en alvorlig sak.

Faremo fortalte at det var hun selv som tok direkte initiativ, rett etter Kristiansen uttalelser under høringen.

— Jeg tok meget raskt initiativ til å ta en vurdering av uttalelsene, sa Faremo.

- Graverende

Forsker og etterretningsekspert Vegard Valther Hansen ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener Kristiansens opptreden er graverende.

– At hun bekrefter at den norske etterretningstjenesten samarbeider med Pakistans E-tjeneste er i seg selv svært sensitivt. Men det mest graverende er at hun går langt i å indikere at det er norske E-operatører i landet. Dette kan vanskeliggjøre arbeidet deres, og i verste fall utgjøre en fare for personell og deres kontaktnett, sier han til NTB.

RIKSADVOKATEN: Tor-Aksel Busch.
SCANPIX