— Behandlingen jeg fikk av Knut Olsen i Redaksjon 21 var helt uholdbar, sier Jarle Synnevåg til Bergens Tidende.

Den tidligere forsvarsforskeren sier han etter all sannsynlighet kommer til å klage NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

— Jeg fikk ikke fullført en eneste setning. Jeg ble avbrutt hele tiden, sier Synnevåg, som karakteriserer behandlingen han fikk av Olsen som "useriøs".

I løpet av gårsdagen mottok Synnevåg en rekke sympatierklæringer fra oppbrakte tv-seere. Et av temaene for Redaksjon 21-sendingen var Synnevågs kraftige utspill mot islam og muslimer, en kraftsalve som også kostet Synnevåg jobben ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Knut Olsen tar selvkritikk

Programleder Knut Olsen tar nå selvkritikk etter håndteringen av Jarle Synnevåg. Både internt i NRK og fra en rekke tv-seere er det kommet sterk kritikk av programlederen.

— Min intensjon var at en person som Synnevåg, som går så hardt ut mot andre, selv må tåle å bli kjørt hardt, sier Olsen til Torget, NRKs internavis.

— Men jeg tråkket over streken. Hadde jeg håndtert dette annerledes, ville noe av den gørra Synnevåg står for kommet frem. I stedet var det jeg som ble mobberen. Synnevåg ble sittende som en svak, gammel mann. Jeg gjorde ikke jobben min, sier en ydmyk Knut Olsen til Torget.

Muslimhets

Aftenposten skrev søndag at Synnevåg drev en personlig hetskampanje mot muslimer.

I åpne nyhetsgrupper på Internett skrev forskeren blant annet: "Bare det å være muslim er en av de verste forbrytelser mot menneskeheten". I tillegg oppfordret han til at muslimer bør mobbes og trakasseres.

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal reagerer kraftig på utspillene, og mener Synnevågs uttalelser er rasistiske.

På bakgrunn av avsløringene ble Synnevåg, som er ekspert på elektronisk krigføring, presset til å si opp sin stilling ved FFI.

— Saken i Aftenposten var fullstendig meningsløs. Jeg vil også vurdere å klage Aftenposten inn for PFU, sier Synnevåg til Bergens Tidende.

Jarle Synnevåg ble mandag politianmeldt av Ressurssenteret for pakistanske barn på grunn av sine utfall mot islam.

Vil vurdere saken

Organisasjonssekretær Egil Sundvor i Norsk Presseforbund sier PFU ikke har mottatt noen formell klage på Knut Olsen i Redaksjon 21. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til BT at han må se sendingen før han vil ta stilling til om NRK bør klages inn for PFU.

— Jeg vil vurdere saken, så snart jeg får sett programmet, sier Kokkvold.