Vulkantåken etter utbruddet på Island rammer statsministeren så vel som mange privatpersoner og nødberedskapen. All lufttrafikk i norsk luftrom er stanset. Men tåken er trolig ikke helsefarlig.

Luftrommet over hele Norge ble stengt fra klokken 10 torsdag formiddag på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Dette får konsekvenser for store deler av samfunnet.

— Nå er alt stengt. Alle de fire redningshelikoptrene i Sør-Norge og de to i Nord-Norge har nå flynekt, og luftambulansen står også, sier redningsinspektør Tore Wangsfjord i Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Helikoptrene som flyr offshore og Forsvarets fly står også. Redningsetatene er torsdag formiddag i krisemøte med Avinor om hvordan de skal løse beredskapen framover.

— Eventuelle nødmeldinger blir vurdert fra sak til sak, og det blir opp til redningslederne å avgjøre om flyforholdene i det aktuelle området er gode nok, sier redningsleder Nils Ole Sunde i Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Andre saker om askekaoset:

— Askesky neppe giftig i Norge

Mister landsmøtet

Derfor er det farlig

Må avlyse kveldens konsert

Får ikke fly

Stoltenberg sitter fast i New York

Lenger kom de ikke

— All flytrafikk stanses i London

Neppe helsefarlig Vulkanasken som kommer over Norge etter utbruddet fra Eyjafjallajökull på Island, vil neppe være spesielt giftig, mener geolog og førsteamanuensis Rune S. Selbekk ved seksjon for geologi ved Universitetet i Oslo.

— Her i Norge vil det sannsynligvis ikke være noe problem, men på Island og spesielt i nærheten av Eyjafjallajökull kan man få problemer med fluorose. Det har vært et problem tidligere ved flere utbrudd fra Hekla, sier Selbekk til NTB.

Folkehelseinstituttet mener vulkanasken fra Island ikke utgjør noen umiddelbar helsefare for folk i Norge. Asken ligger nå i 11.000 meters høyde, og det oppstår mulig risiko for helseskader først når vulkanaske når bakkenivå.

— Det kan bli aktuelt å gi råd om at spesielt utsatte grupper bør holde seg innendørs ved skadelige mengder på bakkenivå, sier avdelingsdirektør Per Schwarze ved Folkehelseinstituttet

Uklart hvor lenge Det er foreløpig uklart hvor lenge vulkantåken, som skaper trøbbel for lufttrafikken i hele Europa, blir liggende. Hvor lenge utbruddet fra Eyjafjallajökull fortsetter, er en viktig faktor, men vindretningen sørger for problemer i hvert fall torsdag og fredag.

— Sør-Norge ligger midt i smørøyet for vindretningen fra Island, og prognosene tilsier at vindretningen holder seg uendret torsdag og fredag, opplyser meteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt til NTB.

Vest- og Nord-Norge ble rammet først, og klokken 14 er det ventet at hele luftrommet i Norge er dekket.

Stoltenberg og kronprinsen værfast Statsminister Jens Stoltenberg står fast i New York grunnet flystansen.

Han har møtt norske suksessgründere i metropolen, og på programmet står signering av kondolanseprotokollen etter flyulykken i Polen.

— Denne signeringen utgår. Foreløpig håper vi at Stoltenberg kommer seg på et fly i kveld, sier kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland ved Statsministerens kontor til NTB.

Kronprins Haakon var på vei hjem etter å ha representert Norge ved åpningen av et aluminiumsverk i Qatar, men foreløpig sitter han værfast i London.

Det er foreløpig uklart om dette får noen konsekvenser for hans oppdrag i statsråd og kongefamiliens planlagte feiring av dronning Margrethes 70-årsdag i København fredag.

Lang omvei etter hjerteproblemer Fredag formiddag er det ingen pågående nødssituasjoner som krever luftberedskap i Norge. Men i natt skapte vulkantåken problemer for en mann som fikk symptomer på hjerteinfarkt på Nornefeltet i Nordland, skriver Avisa Nordland.

Da var allerede lufttrafikken i Nord-Norge stanset. I stedet for å bli hentet med helikopter, måtte han legge ut på en nærmere ti timer lang båttur til sykehuset i Sandnessjøen. Tilstanden hans var torsdag formiddag stabil.

Stor pågang hos NSB Vulkanasken har også skapt problemer for flyplassene i London, Newcastle, Skottland og i Nord-Irland. Ifølge nyhetsbyrået Ritzau kan hele det britiske luftrommet bli stengt fra klokken 14 i ettermiddag.

I Norge prøver NSB å demme opp for transportkonsekvensene ved å sette inn alle tilgjengelige tog.

— Vi merker en utrolig stor pågang på kundesenteret vårt nå, og vi har kalt inn ekstramannskaper for å redusere ventetiden for kundene. På Bergenstoget fra Oslo i morges klarte vi å doble kapasiteten med ekstra vognsett, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til Reiselivsavisen.no.

Helikoptertransporten til og fra oljeinstallasjonene i Nordsjøen er stanset som følge av asken fra Island.

— Foreløpig får dette ikke noen umiddelbare konsekvenser for produksjonen på norsk sokkel. Men vi følger nøye med og vurderer situasjonen fortløpende, sier pressetalsmann Gisle Johansson i Statoil til NTB.