Hatten kom stadig vekk i veien for kongelig kyss, klapp og klem. Bare bruden manglet, da dronning Sonja inviterte familie og kongelige gjester til visning og bespisning på Henie-Onstad Kunstsenter lørdag formiddag. Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise tok imot gjestene utenfor kunstsenteret klokka 11. Deretter var det taler og musikalsk underholdning før omvisning på utstillingen og etterfølgende lunsj på restaurant Bølgen og Moi. Også før bryllupet i 1968 var det kongelig omvisning på Henie-Onstad Kunstsenter. Flere av gjestene fra den gang, og flere av bildene som ble vist, var også til stede lørdag.

På rekke og rad Først kom den nærmeste familien. Deretter kom statsoverhodene på rekke og rad, tett fulgt av tronarvingene og alle de andre i arverekken. Til slutt kom hoffdamer og adjutanter — og dem var det mange av. Og alle, unntatt de sistnevnte, fikk sin rikelige del av kongelig kyss, klapp og klem. Og i mangel av kongens eget musikkorps, som for tiden er i Edinburgh, spilte Smågardistene fra Stabekk skole opp til tonene av Gammel jegermarsj, mens statsoverhoder og andre gjester spaserte blant jublende, flaggviftende skolebarn fra Blommenholm skole. Første gjester var Haakon Haraldsen og fru Lis, deretter kom prinsesse Astrid med ektemann Johan Martin Ferner. Brudens far Sven O. Høiby kom med sin samboer Jorunn Vold, og brudens mor hadde følge med sin ektemann Rolf Berntsen. Europas to kjekkeste ungkarsprinser, Felipe og Nikolaos, kom sammen til utstillingen, uten kvinnelig følge. Prins Carl Philip fra Sverige og kronprins Philippe av Belgia kom en halvtime etter de andre på grunn av sen flyankomst. Den svenske lilleprinsen fikk en stor klem av sin storesøster Victoria da han kom.

Festlig antrekk Prinsesse Märtha Louise ser ut til å ta kaka når det gjelder kongelig mote. Med sin østersfargede 60-tallskjole med roser i sort tyll og en kjempehatt på snei, var det klart hvem som fikk pressens største oppmerksomhet. Dronning Sonja var kledd i mørk blå silkedrakt med hvite prikker.

Impulser Dronning Sonjas utstilling "Impulser" har vært en stor suksess for kunstsenteret. Knapt 40.000 mennesker har allerede vært innom utstillingen som varer fram til 9. september. I sin lille velkomsttale til sine gjester kalte dronningen utstillingen for en happening som man bare opplever "once in a lifetime". Og etter den kongelige "happeningen" var det rett hjem for å skifte til ettermiddagens store arrangement - kronprinsbryllup i Oslo domkirke.

LADET OPP: Kronprins Haakon ladet opp til ettermiddagens store begivenhet med å delta på kunstutstillingen. Her hilser han på en av blomsterpikene som møtte ham ved ankomsten. Foto: Scanpix