I alt stoppet 650.000 turister ved Vøringfossen i turistperioden fra 1.mai til utgangen av august, Det er 30.000 flere enn i fjor og befester dermed fossens posisjon som Vestlandets klart største turistmagnet.

Koster penger i Holmenkollen

I all rettferdighets navn: Besøkstallene for Vøringfossen er basert på anslag — som selvsagt må bli omtrentlige. Ingen rokker ved Holmenkollens posisjon som Norges fremste attraksjon , hvis det tas utgangspunkt i billettsalg.

I Kollen koster det penger å komme inn i Skimuseet og hopptårnet, og det er disse tallene som danner basis for hoppanleggets suverene posisjon.

Fløibanen ramler

Det er Norges Turistråd som for 12. gang har hatt moro av å telle hva turister - utenlandske som lokale - etterspør. Det er små forandringer fra år til år på listen, men det er verd å merke seg at Fløibanen er "ute av pallen" og har ramlet ned på 4.plass etter en sommersesong som viste en besøkssvikt på nesten 7 prosent. I fjor benyttet 416.253 mennesker banen, mens tallet for i sommer stoppet på 387.876.

Flåmsbanen holder derimot stillingen, og klatret en plass opp i forhold til i fjor. Flåmsbanen talte 344.711 billetter denne sommeren, og har nå 7.plass på den eksklusive listen.

På "Topp 25"-listen for billett-attraksjonene må vi langt ned for å finne andre vestlandske innslag. Akvariet på Nordnes har hatt en skral sesong med et besøkssvikt på hele 17.5 prosent, og er nå på 21.plass (19 i fjor). Bare 120.000 var innom Akvariet i sommer. Besøkstallet på Troldhaugen er imponerende stabilt, oppunder 102.000, hvilket kvalifiserer til 23.plass.

Vestlandet dominerer

Et gjennomgående trekk ved de billett-baserte attraaksjonene er at fornøyelsesparkenes store fremgang. Tusenfryd investerte 50 millioner kroner i en berg-og dal-bane, noe som har slått svært positivt ut på besøket. Tusenfryd inntar nå plassen bak Kollen med et besøk på 501.537, som er en økning på hele 26.2 prosent i forhold til fjoråret. Dermed passerte Tusenfryd Dyreparken i Kristiansand, som faktisk noterte en liten tilbakegang denne sommeren.

Blant de attraksjoner hvor besøket baseres på skjønn og passerende biler, dominerer reisemål Fjord-Norge. Etter Vøringfossen sniker Trollstigveien seg inn. Men så følger Vestlands-attraksjoner som perler på en snor - Kjosfossen ( som har et besøk som er totalt bundet opp til Flåmsbanens), Stalheim, Nærøyfjorden - som gikk tilbake - Sognefjellsveien, Steinsdalsfossen, Briksdalsbren, mens det virker som om hver femte bilist denne sommeren lot være å stoppe ved Tvindefossen i Voss.

Ps. Norges klart største turistmagnet er ikke med på listen. Vigelandsanlegget i Oslo antas å ha over en million besøkende, men her er det umulig å foreta en kvalifisert måling.

ATTRAKSJON: I alt stoppet 650.000 turister ved Vøringfossen i turistperioden fra 1.mai til utgangen av august.
ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE