I oktober i fjor ble 23-åringen i Haugesund tingrett dømt til to år i fengsel for tre voldtekter og ett tilfelle av beføling av tre forskjellige kvinner. I mars fikk mannen ytterligere en dom for voldtekt mot en fjerde kvinne. Voldtektene skal ha funnet sted i 2003, befølingen i 2005. Mannen nekter straffskyld på alle punkter og har anket dommene til lagmannsretten, der sakene skal behandles samlet fra mandag.

— Min klient vil søke seg frifunnet. Han anfører at han er utsatt for et komplott. Vi vil føre bevis for at de angivelige fornærmede kjente hverandre godt og at jentene har hatt kontakt med hverandre. De er blant annet venner på Facebook. Vi har også stevnet ni vitner som bekrefter dette, sier 23-åringens forsvarer Odd-Rune Torstrup til NTB.

Han ønsker ikke å kommentere hva han mener kan ha vært kvinnenes motiv for å konspirere mot hans klient.

Avviser komplott

Advokat Benedicte Storhaug er bistandsadvokat for de tre kvinnene som forsvareren hevder kjente hverandre godt. De fornærmede var i alderen 15 til 17 år da de i 2003 skal ha blitt voldtatt av mannen. Storhaug avviser at det foreligger et komplott mot tiltalte i saken:

— Denne teorien har vært lansert gjentatte ganger tidligere i tingretten, uten at det førte fram da, påpeker Storhaug.

— Jeg kan bekrefte at to av jentene har en form for bekjentskap, uten at det er snakk om å være nære venner. Dette [Haugesund] er et lite sted og det skal godt gjøres at man ikke kjenner til hverandre fra skole, felles kjente, korps, idrettslag eller lignende når man er i samme aldersgruppe. Den tredje jenta kjenner ikke de to andre i det hele tatt, sier Storhaug.

At jentene skal stå oppført som hverandres venner på nettstedet Facebook, er hun ikke kjent med.

— Dette er nytt for meg, det får bli opp til juryen i lagmannsretten om de mener det er relevant i denne saken.

Soner dom

— Mine klienter er glade for at ventetiden snart er over. To av dem har ventet ganske lenge på å få dette overstått. De har gått og visst at de må forklare seg for retten igjen, gå igjennom det hele på nytt, med den belastningen det innebærer, sier Benedicte Storhaug.

I tingretten ble 23-åringen dømt til tre års fengsel for de fire voldtektene. I tillegg ble de tre fornærmede tilkjent en erstatning på 100.000 kroner hver. Mannen soner fra før en dom på fem års fengsel for voldtekter mot fire forskjellige kvinner i tidsrommet 1999-2005.

Aktor i saken er statsadvokat Ingrid Johansen. Det er satt av fire dager til ankesaken som starter mandag i Gulating lagmannsrett i Stavanger.