DETTE ER SKJEBNEN til en del av «postordrebrudene», kvinner fra Øst-Europa og Asia som kommer til Norge i håp om et bedre liv for seg og barna. Desperat fattigdom driver dem til å gifte seg med en fremmed mann i et vestlig land.

For noen går drømmen om paradiset i oppfyllelse. For mange andre blir reisen til det gylne landet i nord et mareritt.

Nå er hver sjette kvinne på krisesentrene en utenlandsk kvinne «importert» av en nordmann. Andelen har økt dramatisk på få år. Hundrevis, kanskje tusenvis av kvinner lever nå som rettsløse slaver hos norske menn fordelt over det ganske land.

POLITIET har ikke lov til å varsle importbrudene om at mannen de skal gifte seg med har mishandlet flere kvinner tidligere, eller er dømt for sex-overgrep mot barn.

Flere krisesentre har fått inn fire-fem kvinner som kommer fra samme mann. Historiene er hårreisende, men har forbausende mange likhetstrekk: Kvinnene — og barna - får ofte svært lite mat, og mange er underernærte når de kommer til krisesenteret. Mennene holder dem innesperret i huset, nekter dem å bruke telefonen og lar dem ikke møte andre mennesker.

MANGE AV MENNENE voldtar jevnlig. De låner konene ut til kamerater, eller inviterer til voldtektsorgier. De skremmer med hjemsending og dikter opp skremselshistorier om naboer for at kvinnen ikke skal føle seg trygg utenfor huset.

En del av mennene kjører selv kvinnene til krisesentrene når de er lei av dem og vil bytte dem i en yngre utgave. De vet at hvis ekteskapet har vart i mindre enn tre år, blir kvinnen nektet oppholdstillatelse og sendt hjem.

De følgende historiene viser virkeligheten i noen norske hjem. Samtlige historier har funnet sted i løpet av de siste tre årene.

BODØ: En mann på et fiskevær får seg kone fra Thailand, og er så stolt at han gjerne vil imponere kameratene. Han inviterer til orgier der kameratene drikker seg fulle og voldtar kvinnen etter tur. Kvinnen er fullstendig nedbrutt psykisk og fysisk når hun kommer seg til krisesenteret og ender med å bli innlagt på psykiatrisk avdeling.

BERGEN: En mann skriver etter en kvinne som er interessert i «fiske og friluftsliv». Det viser seg at mannen, som jobber i Nordsjøen, har en ganske spesiell definisjon på dette. Når han reiser på jobb, etterlater han kvinnen, som nettopp er kommet fra Østen, helt uten penger. Han gir henne en fiskestang og forlanger at hun skal fange sin egen mat i Puddefjorden de neste fjorten dagene.

ÅLESUND: På flyplassen venter to menn på koner fra Thailand. Kvinnen som skal til den yngste mannen, har uventet med seg to barn. Raskt bestemmer de seg for å bytte kone. Den eldste mannen tar kvinnen med barna, siden han føler at det i hans alder vil være slitsomt å begynne med egne barn. Den yngste mannen tar den barnløse kvinnen, siden han har lyst på egne barn. Ingen spør hva kvinnene har lyst til.

SOGNDAL: Radiointervju med lokal koneimportør som forklarer hvorfor han har gått over fra thailandske til polske kvinner: - Når dei thailandske damene får sjå snø på trappa fyrste gongen, berre trippar dei inn att. Dei polske damene finn snøskuffa med ein gong. Mykje betre.

BERGEN: En utenlandsk mann, nå norsk statsborger, henter en kone fra fattige kår i Russland. Hennes første møte med Norge er mannen som henter henne på Flesland, kjører henne til en hybel og holder henne innesperret der i halvannen uke mens han voldtar henne på alle tenkelige måter. Kvinnen har siden hun klarte å flykte vært innlagt på psykiatrisk sykehus. Hun beskrives som ødelagt for livet.

MOSJØEN: En gruppe menn i dette samfunnet har hentet kvinner fra Thailand som de behandler som slaver. Én mann forlanger at hans thailandske kone skal knytte skolissene hans når han går ut. En annen truer konen med at han skal drepe henne, skjære henne i småbiter og begrave henne under trappen hvis hun prøver å gå fra ham.

STAVANGER: En mann tvinger sin nye kone ut i arbeid slik at han slipper å jobbe selv. Han passer på å kjøre og hente henne på jobb slik at hun ikke har mulighet til å stikke av, og konfiskerer alle pengene hun tjener. Til slutt kjøper han fine, nye møbler i stuen for pengene. Men kvinnen får ikke noen glede av dem, hun får nemlig bare lov å oppholde seg på kjøkkenet og soverommet.

DRAMMEN: En kvinne og et barn blir funnet ved motorveien utenfor byen, dumpet av en mann i ledende stilling. Krisesenteret får se bilder som dokumenterer at mannen har hentet åtte kvinner til «eget forbruk» i løpet av halvannet år. Han lokker fattige kvinner med ekteskap og henter dem til Norge på turistvisum. Noen få dager før visumet går ut, kaster han dem ut. Da slipper han bryderiet med ekteskap og skilsmisse. En av kvinnene var gravid med hans barn da hun ble satt på gaten.

FINNMARK: Den russiske kvinnen får grundig juling av sin norske mann hver gang hun ikke utfører ordrene hans korrekt. Hun sitter på gulvet, fordi mannen nekter henne å sitte i sofaen. Hun får mat bare annenhver dag, og er helt isolert fra samfunnet.