Det handler om makt, posisjoner, ære og respekt. Det handler om et sterkt indre samhold og en ytre fiende. Det handler om hevn.

Mandag kveld ble en 27 år gammel mann ble skutt i en trefning mellom to rivaliserende gjenger i Oslo. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen frykter at han ikke blir den siste.

-Tanken på hevn står helt sentralt i disse gjengene. I disse miljøene skal det lite til før man føler seg berettiget til hevn. Et blikk kan være nok, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til NTB.

-Det indre samholdet er sterkt, og er blant annet definert ut fra at medlemmene selv omtaler seg som annerledes. Derfor gjelder ikke samfunnets lover og regler. Vold forsvares ut fra en ideologisk begrunnelse, som gjerne handler om at man skal "ta" noen, sier Bjørnebekk.

Hun har forsket på prosjektet "Ungdom ute av kontroll" — hun sitter på norske og utenlandske studier, og hun har snakket mye med ungdom i gjenger.Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen frykter at den 27 år gamle mannen som ble skutt og drept på Tøyen mandag, ikke blir siste dødsoffer i den pågående bandekrigen i Oslo. (Foto: Morten Holm, SCANPIX) -Vendettaen mellom gjengene må brytes med pågående politiarbeid og splitting av medlemmene, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen etter at en 27 år gammel mann ble skutt og drept på Tøyen i Oslo mandag kveld. (Foto: Morten Holm, SCANPIX)NTB