• Dette er større enn det jeg noen gang har drømt om, sier Lars Sponheim. Han har ledet partiet til et historisk godt valgresultat og ble hyllet som en latinsk helt.

På toppen av røde Youngstorget, ble det i går grønn fest, tapas og trampeklapp. Venstre må tilbake til 1969, årene før den bitre partisplittelsen på Røros, for å finne et bedre valgresultat enn gårsdagens.

— Vi hadde som mål å få seks prosent av stemmene. Jeg trodde aldri på det, og hadde blikket på sperregrensen. Men vi mente det var fornuftig å legge målet litt høyt, så hadde vi noe å strekke oss etter. Vi skulle jo lagt det enda høyere, strålte Sponheim og ble møtt med jubelrop og «viva Sponheim».

Ingen stemmetyv

Venstrelederen ville ikke høre på påstandene om at Venstre kunne juble takket være godt taktisk spill.

— Vi har fått mye fokus på oss og på hvor viktig det var å få Venstre over sperregrensen den siste uken før valget. Det har gjort at folk har kikket litt nærmer på oss. De har likt det de har sett, sier Sponheim. Han legger til:

— Jeg tror på borgerne og enkeltmenneskene i dette landet og vil ikke sortere stemmer etter motiv. Ingen stemmer vel på et parti de ikke liker.

For halvannet år siden var Venstre herjet av bitter maktkamp og personstrid. Sponheim kjempet hardt for å overleve som partileder. Mottakelsen Sponheim fikk da han kom til valgvaken ved 22-tiden i går kveld var overveldende, og knapt til å fatte for dem som hadde fulgt striden halvannet år tidligere. Flere Venstrefolk hentet frem lommetørkle og tørket gledestårer.

— Etter all motgang, med lederstrid og alt mulig, hadde jeg ikke kunne drømme om noe slikt, sier en sliten men overlykkelig Venstreleder til Bergens Tidende.

Det er 12 år siden Sponheim tok beina fatt, gikk 460 kilometer fra Ulvik til Oslo og ble partiets eneste stortingsrepresentant. Fire år senere var partiet over sperregrensen og fikk seks representanter på Stortinget. Men Sponheim gikk i regjering og stortingsgruppen måtte klare seg som best den kunne. Valget etter var Venstre igjen under sperregrensen. Den feilen skal ikke gjentas.

Partibygger

— Nå skal jeg gjøre det jeg aldri har fått sjansen til tidligere. Jeg vil bruke tid på å bygge organisasjonen, lover Sponheim.

— Kan det være en fordel for Venstre som parti ikke å fortsette i regjering?

— Det kan godt hende, men for landet ville det beste være en borgerlig regjering der vi er med, sier Sponheim.

Selv om flertallet svingte fra rødt til blått i hele går kveld holdt Venstrefolkene seg høye. - Vi hadde to mål. Det ene var å komme over sperregrensen, det andre var å sikre fortsatt borgerlig regjering. Det første målet har vi klart, sier Dørum.

JUBELKVELD: - Dette er som å oppleve pionertiden på nytt, stråler Lars Sponheim. Han ble feiret som en helt på Venstres valgvake.<p/> FOTO: SCANPIX