• Trist, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen om at han i går vitnet mot tidligere kolleger i Bergen Brannkorps Forening.

Det ble noen pinlig stille minutter i rettssal C i Bergen Tingrett i går ettermiddag, mens Jan Davidsen og resten av forsamlingen sto og ventet på dommeren.

Davidsen vitnet så mot tidligere kolleger i Bergen Brannkorps Forening (BBF), en forening han selv har vært leder av.

Davidsen sier han ikke helt forstår hvorfor brannfolkene i Bergen ikke ville bli med ham over fra Norsk Kommuneforbund til Fagforbundet. Likevel syntes han det var trist å vitne mot tidligere kolleger.

— Nei, det er aldri noen gøy sak det, men jeg må uansett tenke på forbundets interesser - at våre 290.000 andre medlemmer skal ha respekt for våre vedtekter, sier Davidsen.

— Jeg får trøste meg med at 80 prosent av norske brannfolk fremdeles er med i Fagforbundet, sier han.

BBF meldte ut Davidsen

Davidsen er selv medlem i Bergen Brannkorps Forening, men etter foreningen ble delt i to foreninger med samme navn i 2003 har han fulgt et lite mindretall til BBF avd. 098 av Fagforbundet.

97 prosent av brannfolkene i Bergen har blitt med til Det Norske maskinistforbund, i foreningen som nå heter BBF av 1899.

Går det som Fagforbundet krever i den pågående rettssaken får deres forening eneretten til det tradisjonsrike BBF-navnet, til foreningens penger og ikke minst fanen til foreningen som går først i 17. mai-toget i Bergen.

Under rettssaken har det kommet frem at Davidsen få dager før Fagforbundet skulle opprettes fikk en telefon fra nestlederen i utbryterforeningen om at de har meldt Davidsen ut, og at han derfor ikke kunne bli leder i Fagforbundet.

— Det var jo litt spesielt. Men som de sier har vi organisasjonsfrihet her i landet, og jeg hadde ikke meldt meg ut, sier Davidsen.

Nedlegging ble stoppet

«Utbryterforeningen» mener de hadde rett til å velge et annet forbund utenfor LO-familien, fordi daværende Kommuneforbundet ble oppløst.

Jan Davidsen, som ledet Kommuneforbundet fra 1994, og som har ledet Fagforbundet fra oppstarten, vedgår at det offentlig ble sagt at Kommuneforbundet skulle avvikles.

I retten vedgikk han at fremgangsmåten ble valgt for ikke å provosere hjelpepleierne i Helse og sosialforbundet.

— Det var viktig å ha en prosess der de ikke følte at de ble slukt og spist av Kommuneforbundet, sa Danielsen.

Han sier de 14 dager før landsmøtet skulle vedta sammenslåingen oppdaget at en avvikling ville koste minst 12 millioner kroner i dokumentavgift, og at de derfor omgjorde vedtaket slik at Helse- og sosialforbundet ble tatt opp i Kommuneforbundet.

Det fikk landsmøteutsendingene først vite ved møtestart, sa Danielsen.