Det fastslår Statoil i en interngransking som mandag ble oversendt Petroleumstilsynet.

Granskingen bekrefter det hendelsesforløpet som tidligere er beskrevet av Statoil. En metallplate i væskeutskilleren skal hindre at væsken i gassen blir transportert videre til fakkeltårnet.

Den 19. januar løsnet en bit av platen og gikk videre med gasstrømmen inn i fakkelrøret der den laget et hull med en diameter på 50 centimeter.

180 millioner kokeplater

– Dette var en meget alvorlig gasslekkasje med stort potensial, sier områdedirektør i Statoil Lars Christian Bacher. Han understreker at «alle sikkerhetssystemer og tekniske barrierer fungerte i henhold til teknisk design», heter det i en pressemelding fra Statoil.

Statoil har beregnet at det på det meste strømmet om lag 900 kilo gass i sekundet ut fra hullet.

– Et eksempel som viser omfanget av lekkasjen kan være at 1 hg. gass per sekund er tilstrekkelig til å holde varmen i 2000 kokeplater, sier informasjonssjef Ole-Johan Faret i Petroleumstilsynet.

Vanlig multiplikasjon viser altså at utslippet på sitt verste var stort nok til å holde liv i 18 millioner kokeplater.

Veritas snart klar

Bacher opplyser at Statoil nå gjennomfører de nødvendige reparasjoner før produksjonen kan starte. I tillegg har selskapet kontrollert tilsvarende tekniske løsninger på andre installasjoner.

Væskeutskillerne på Kvitebjørn og Heidrun-plattformene, som var lik Visunds, er endret slik at Visund-ulykken ikke kan skje igjen.

Ole-Johan Faret i Petroleumstilsynet sier til NTB at alle de øvrige selskapene på norsk sokkel har meldt tilbake at de ikke har slike innretninger som dem man har hatt på de tre Statoil-plattformene.

Han sier tilsynets selvstendige gransking har høyeste prioritet, men at det ikke kan fastsettes noen dato for når den er avsluttet.

Det er Veritas som gjennomfører den uavhengige granskingen etter oppdrag fra Petroleumstilsynet.