Det melder TV 2-nyhetene i kveld.

TV2 Nettavisen skriver at Dan Pettersen etter at retten var hevet i Stavanger i dag, ble kjørt bort i stor fart i en sivil bil. 31-åringen skulle ha startet sin forklaring for Gulating lagmannsrett i ettermidag, men forklaringen ble utsatt til i morgen, angivelig fordi Pettersen var syk.

Etter å ha vært til stede i rettssalen hele dagen, ba han nemlig om å få slippe å starte sin forklaring da eks-kameraten Thomas Ingebrigtsen var ferdig i vitneboksen.

Mens andre tiltalte og forsvarere forlot rettslokalene, ble Pettersen og hans forsvarer igjen, melder TV2 Nettavisen. Samtidig var flere av hovedetterforskerne i saken til stede i lokalene.

Deretter ble Pettersen altså kjørt vekk i en sivil bil, i følge med væpnet politi. Kortesjen endte i et skogholt utenfor Stavanger, der Pettersen skal ha påvist stedet der politiet nå skal ha gjort funn. Ifølge TV2 leter politiet nå med metalldetektor i området rundt stedet Pettersen skal ha påvist.

Nytt våpen

Et hittil ukjent automatvåpen av typen Uzi kan være tema for den eventuelle nye forklaringen og kan også være blant det som gjenstandene som skal være nedgravd i skogholtet.

Ifølge VG Nett brakte Pettersens forsvarer Brynjar Meling våpenet på banen under sin utspørring av Thomas Ingebrigtsen i dag.

— Hvordan vil du da forklare det dersom det dukker opp et slikt våpen med ditt DNA eller fingeravtrykk, spurte Meling ifølge VG Nett.

— Nei, det vil jeg i så fall ikke kunne forklare, svarte Ingebrigtsen.

Den nye utviklingen gjør at det knytter seg stor spenning til Dan Pettersens forklaring for Gulating lagmannsrett i morgen. Forsvarer Brynjar Meling bekrefter at den ikke vil være lik forklaringen 31-åringen ga i tingretten.

– Det blir ingen kopi, sa advokat Brynjar Meling til pressen etter rettsmøtet mandag.

Meling vil ikke foregripe forklaringen, men sier at det har vært «en prosess», og at Dan Pettersen er påvirket av de forklaringer og tilståelser som har kommet fra andre tiltalte.

– Flere har slått fram, og han er ikke upåvirket av dette, sier Meling.

- Medhjelper

Thomas Ingebrigtsen, som avsluttet sin forklaring mandag, har fjernet Dan Pettersen fra selve ranslaget, men har plassert ham i en rolle som medhjelper, også på selve ransdagen. Da skal han ha holdt vakt for i huset sitt i Nedre Dalgate slik at ranerne skulle komme seg usett dit med utbytte og utstyr.

Ingebrigtsen har blant annet forklart at Pettersen hjalp ranslaget med å pusse våpen før ranet. Han skal ifølge Ingebrigtsen også ha hjulpet til med å skjule penger, utstyr og ranere i etterkant.

Mye tyder nå på at Pettersen vil innrømme dette helt eller delvis. I tingretten nektet han for at han visste om ranet, og forklarte at han helt uventet fant fem ranere - en av dem skutt - i sin egen stue kort tid etter anslaget mot Nokas.

Dommerne i tingretten festet ikke lit til denne forklaringen, og dømte Pettersen som en fullverdig deltaker i ranslaget på Domkirkeplassen, på grunnlag av tekniske bevis.

Trolig vil Pettersen og hans forsvarer Brynjar Meling nå forsøke å plassere 31-åringens tidligere kamerat Thomas Ingebrigtsen nærmere ranslaget enn Pettersen.

I sin forklaring for lagmannsretten i dag innrømmet Ingebrigtsen at Pettersen trolig aldri ville møtt David Toska uten at Ingebrigtsen hadde introdusert dem for hverandre.

Ingebrigtsen understreket imidlertid at han oppfattet Pettersens rolle under ranet som viktig.

— De ville ikke ta sjansen på at huset skulle stå tomt, sa Ingebrigtsen på spørsmål fra Brynjar Meling.

Tre tilståelser

Etter ni rettsdager – og etter at fire tiltalte har forklart seg – har retten fått høre tilståelser fra Lars-Erik Andersen og Erling Havnå, som begge nå innrømmer at de var en del av selve ranslaget. Videre har Thomas Ingebrigtsen, som er tiltalt for medvirkning, tilstått at han deltok på en rekke planleggingsmøter fra januar og fram til ranet skjedde den 5. april 2004.

Av de fire som hittil har forklart seg, er Alf Henrik Christensen den eneste som fortsatt nekter seg skyldig, og som fastholder sin forklaring fra tingretten.

Jon Ingemundsen
Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad