Etter at AUF-vakten på landsiden og kapteinen på MS Thorbjørn hadde forklart hvordan Anders Behring Breivik kom seg over til Utøya, inntok politioverbetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos vitneboksen i Oslo tingrett.

Han gikk gjennom de funn som var gjort på Utøya, i samme rekkefølge og rute som det er antatt at Breivik brukte da han skjøt og drepte 69 personer på AUFs sommerleir.

Dyvesveen advarte mot sterke inntrykk da det ble vist bilder fra åstedene, og da særlig fra kafébygningen, der 13 personer ble drept.

— I lillesalen ble det funnet syv døde. I storesalen var det fem døde, sa Dyvesveen, og viste bilder derfra tatt av politiet 23. juli 2011, dagen etter terrorangrepet.

På bildene var det tydelige spor av massakren i form av kulehull og blod.

Skutt mens de lå på gulvet

Det ble funnet totalt 50 tomhylser i kafébygningen. Kulene hadde for det meste truffet lavt nede på veggene.

— De som døde her, er skutt mens de har ligget nede på gulvet, sa Dyvesveen.

Det ble også funnet to ubrukte patroner, som Kripos mener trolig har falt ut under et magasinbytte - noe antallet tomhylser viser at Breivik må ha gjort. Breivik har også selv forklart at han måtte bytte magasin i kafébygningen.

På samme måte gikk Dyvesveen gjennom de andre åstedene på øyen, som hovedhuset, LO-hyttene, teltplassen, skolestuen, pumpehuset og sydspissen av Utøya.

Om de ti som ble funnet drept på Kjærlighetsstien, sa politioverbetjenten at «inntrykket er også her at de døde er skutt mens de har ligget nede på bakken».

— De kan ha ligget i skjul her, prøvd å gjemme seg, men så har de ikke vært i skjul fra en høyde over stien, sa Dyvesveen da bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ba ham utdype.

Over 1000 ubrukte skudd

De fleste tomhylsene på Utøya er funnet nært ved de døde, men det er også mange Kripos ikke har funnet.

VITNET: Kriminaltekniker Gøran Dyvesveen (t.v.) og Morten Støen i retten torsdag.
SCANPIX

— Det har sammenheng med at det er skutt i vannkanten mange steder, og at hylsene er kastet ut i vannet, sa Dyvesveen.

Totalt ble funnet 92 tomhylser etter Glock-pistolen og 97 tomhylser etter Ruger-riflen. I tillegg ble det funnet henholdsvis 374 og 765 ubrukte patroner til de to våpnene.

— De aller fleste skuddene som har truffet personer er avfyrt på forholdsvis kort avstand, sa Dyvesveen.

— Tiltalte har forklart at han har ønsket å drepe så mange som mulig. Når vi tenker på våpnene og mengden ammunisjon han hadde med seg ... var det adekvat utstyr for å oppnå det målet, spurte forsvarer Geir Lippestad, hvorpå Dyvesveen, etter litt frem og tilbake, svarte:

— Ja, det vil jeg si.

HOVEDHUSET: Her ble Trond Berntsen og Monica Bøsei skutt og drept kort tid etter at Breivik ankom Utøya.
SCANPIX
TOMHYLSE: En av de 189 tomhylsene som ble funnet på Utøya. Over 1000 ubrukte skudd ble også beslaglagt.
SCANPIX