Den 21. juli 1918 ble Vidar Sandbeck født inn i trange kår i Åmot i Østerdalen. Barndommen var preget av mye sykdom for guttungen, som trivdes best i slagbenken. Barneårene beskrev Sandbeck senere i de selvbiografiske historiene om Påsan.

Den unge Vidar ble en fremragende fiolinist, og han holdt sin debutkonsert i Stjørdal i 1941. Fiolinkarrieren tok likevel slutt fordi Sandbeck fryktet at han ikke kunne leve av musikken. Han ville også gjerne bli i hjembygda Åmot i Østerdalen.

Der tok han de strøjobbene som bød seg, det være seg tømmerhogst, snekring eller gårdsarbeid. Samtidig diktet han, og i 1954 kom hans første diktsamling. Senere komponerte han klassisk musikk, visemelodier og populærmusikk. Mange av oss har vokt opp med Vidar Sandbeck som barnetimeonkel, og vi har hørt mange av hans nesten 400 viser. Aller mest kjent er trolig landeplagen «Pengegaloppen», som kom i 1958.

Sandbeck ga ut nesten 40 romaner, barnebøker og visebøker, ifølge Trysil-forlaget. Han laget også en mengde treskjærerarbeider av høy kvalitet, og hadde talent som tegner og maler.

VIDAR SANDBECK er aller mest kjent landeplagen «Pengegaloppen», som kom i 1958.