Men fatt mot: Nå er virusjegerne endelig på sporet av elendigheten. 20 nettadresser i USA og Canada er sirklet inn. Nå må de kobles av nettet innen fristen.

— Dette er gjennombruddet vi har håpet på, sier Patrick Runald, teknisk sjef hos datasikkerhetsselskapet F-Secure, til svenske Aftonbladet.

Knakk koden

Selskapets viruseksperter lykkes sent i kveld å knekke de krypterte adressene hvor «SobigF»-infiserte maskiner skulle henvende seg for å hente oppdateringer.

— Det dreier seg om 20 ulike bredbåndsadresser. Trolig er det snakk om hackede hjemmedatamaskiner, som opphavsmannen bak viruset har utnyttet, forteller Runald.

Faren er med andre ord ikke over. Nå gjelder det å få lukket nettforbindelsen til de infiserte maskinene. Før klokken 20.00 fredag.

Lykkes ikke det, kan «SobigF» forvandles fra et harmløst til aggressivt virus i løpet av natten.

— Akkurat nå aner vi ikke hva oppdateringen av viruset kan bety. Bare at det skjer, dersom maskinene ikke tas ut av spill, sier Runald.

Foreløpig er «SobigF» en relativ harmløs gjest i de infiserte maskinene. Men risikoen for at diverse e-postservere snart har fått nok, blir større og større.

Illustrasjon: Sven Tveit