På et oppsummeringsmøte i 14-tiden tirsdag ble det notert 192 personer som har blitt smittet av sykdomsutbrudd etter opphold på Clarion Hotel Gardermoen i helgen.

– Vi får stadig melding om at flere og flere blir syke, sier seksjonsleder Kristin Styrmo i Mattilsynets distriktsavdeling på Romerike til NTB.

Flesteparten av de syke er diabetikere som spiste lunsj på hotellet lørdag, men også 25 hotellansatte og flere av de øvrige hotellgjestene er blitt syke.

Kan spre seg

– Alle som kommer i kontakt med personer som er syke, kan bli syke. Dette fungerer som en vanlig omgangssyke, sier kommuneoverlege Unn-Berit Schjervheim til NTB.

Hun oppfordrer personer som har kontakt med dem som er rammet til å være ekstra varsom.

– Her er det kjempeviktig å være omstendelig med hygiene. Vask hendene skikkelig. Det er helt vanlig i en slik situasjon at smitten går videre til andre. Hvis det for eksempel er Noro-viruset, fungerer det slik at det går i epidemier, sier Schjervheim.

Trolig matsmitte

– Dette er nok matsmitte. Vi baserer den antakelsen på at sykdomsutbruddene er veldig lokalisert til folk som har vært på hotellet, sier Schjervheim.

To av de sju eldre diabetikerne som deltok og som har hatt sykdommen i over 60 år, slapp heller ikke unna og er nå lagt inn på sykehus. Dermed har antall syke tilknyttet konferansen kommet opp i 141.

– Det er mest sannsynlig matbåren smitte fordi det har spredd seg så fort. Det kan imidlertid ta flere dager før sykdommen slår ut, og det er trolig derfor vi fremdeles får inn meldinger om personer som har blitt rammet, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

Prøver klare tidligst onsdag

Mandag ble det besluttet å stenge hotellet i to døgn. Resultater av avføringsprøver var ventet i løpet av tirsdagen, men kommuneoverlegen forteller at de trolig ikke vil være klare før tidligst onsdag.

Prøvene kan gi svar på hvorfor hotellgjestene har blitt syke, men å finne smittekilden vil imidlertid ta flere uker.

– Prøvene er bare en del av puslespillet. Vi sender nå ut en spørreundersøkelse til alle gjestene via e-post. Den skal kartlegge hva som er blitt spist og drukket. Det er viktig at folk svarer på denne, sier Schjervheim.

Sendt til andre hoteller

Clarion Hotel Gardermoen har jobbet på spreng med å sikre at gjestene som har blitt sendt til andre hoteller får et likeverdig tilbud.

– Nå er vi opptatt av at gjestene våre får gode tilbud. Vi avventer svar på prøvene, sier hotelldirektør Rajko Mink til NTB.

Bjørnar Allgot gjorde det tidlig klart at Diabetesforbundet vil rette erstatningskrav mot hotellet både for de helsemessige og de økonomiske konsekvensene for hver enkelt deltaker og for organisasjonen.

Diabetesforbundet hadde opprinnelig bestilt Clarion Hotel Oslo Airport også når neste års landsmøte skal avholdes:

– Vi ser an situasjonen, sier generalsekretæren.

SKYTTELTRAFIKK: Rundt 70 personer ble akutt syke på Clarion Hotel natt til søndag.
PER ANNAR HOLM, AFTENPOSTEN