Dette er under forutsetning av samme forbruk i år som i fjor vinter. Vi har tatt utgangspunkt i en gjennomsnittshusholdning som bruker ca. 20.000 kilowattimer (kWh) i året.

Ifølge Fjordkraft fordeler årsforbruket vårt seg med ca. 45 prosent på vintermånedene fra november til og med februar.

I prisen for kommende sesong gjør redusert elavgift litt utslag. Fra forrige årsskifte gikk den ned fra 11,3 til 9,3 øre.

En rekordfin sommer og nedbørfattig høst, med mangel på vann i kraftverkenes magasiner, har gitt strømprisene en kraftig prisstigning i forhold til tidligere i år.

Etter at prisen på kraft i vår ble satt ned syv ganger, annonserte kraftleverandøren Fjordkraft onsdag den fjerde prisoppgangen i år. Med en pris på 40,9 øre fra første november er prisen kommet opp på omtrent samme nivå som i januar.

I dag er prisen 37,85 øre, som gjør vår lokale leverandør til den femte dyreste av 110 leverandører. Her er det Modalen med 27,24 øre som ligger med beste pris.

I tredje kvartal i år lå gjennomsnittsprisen til husholdninger 26 prosent under fjoråret.

Pris fra produsent doblet

— Jeg regner med at mange kraftleverandører de aller siste ukene enten har hatt tap eller nærmere null i fortjeneste, sier Jeanne Tjomsland, informasjonssjef i Fjordkraft AS. – Den 1. august kostet kraften ca. 12 øre i innkjøpspris fra den nordiske kraftbørsen NordPool. For kommende uke forventes prisen å være mellom 24 og 25 øre.

Det er ikke lenger tilbake enn til ca. første august at det var mulig for kundene å kjøpe seg en fastpris årsavtale på kraft til ca.33-34 øre, avgifter inkludert. I dag ser det ut til at det var et meget godt tilbud, sier Tjomsland.

— Skal du inngå fastavtale i dag ligger prisen på ca. 42 øre – det blir som å binde lånerenta når renten er på topp.

Regn kan endre situasjonen

– Det som kan avhjelpe situasjonen er noen uker med regn i områdene der vannmagasinene i Norge og Sverige ligger. Regnet må komme før det blir til snø. Kommer det som snø får vi ikke glede av det før til våren, forklarer Tjomsland.