Der sto de profilerte utøverne Gudmund Skjeldal, Vegard Ulvang, Jens Arne Svartedal og Kjetil André Aamodt og hutret under sine paraplyer – midt i vinterlandet, men langt unna skapelige ski— og alpinforhold.

De vil alle ha vinteren tilbake.

En tilfeldig joggetur der Skjeldal og Ulvang traff hverandre i Nordmarka ble utgangspunktet til kampanjen «Hvit vinter».

– Som toppidrettsutøver har jeg vært en ordentlig klimagris, men det finnes løsninger. Selvsagt kan de sies at dette er en egoistisk motivert sak – vintersportsutøvere vil ha snø – og vårt problem er kanskje det minst alvorlige av alle, men målet er det samme. Vi håper å bidra med en liten skjerv i en stor felles dugnad mot utslipp av klimagasser, sa Vegard Ulvang.

Jobber i Norge

Ulvang og Svartedal er nettopp kommet tilbake fra Tour de Ski i Europa og fikk se at vinteren glimret med sitt fravær der også. Gjennom dette arbeidet håper de å skape en bevissthet om klimaforandringene hos det brede lag av folket.

«Hvit vinter» skal være en pressgruppe der det trengs.

Kampanjens far er Gudmund Skjeldal, som har sagt opp jobben som lærer og som i første omgang skal fronte kampanjen fram mot sommeren.

Og gjerne lenger om pengene finnes.

– Dette er vinteridrettens klimakampanje, og vi har to mål.

  • Vi skal skape bevissthet om problemet global oppvarming, og vi skal fremme og skape engasjement for løsninger i Norge gjennom eksempelets makt, forklarte Skjeldal.

Fylling og fyring

– Dette har betydning i Norge selv om vi er en oljenasjon, hevdet han.

Blant samarbeidspartnerne er miljøorganisasjonen Zero.

Representanter fra skiforbundet og utstyrsleverandørene var også til stede på Trollvannstua.

«Hvit vinter» vil i første omgang at nordmenn skal fylle de mener er riktig drivstoff på bilene sine. De vil også at nasjonens innbyggere skal fyre opp sine boliger slik at forurensingen blir minst mulig.

– Antall skidøgn går ned og vil fortsette å gå ned. Kanskje kan vi hjelpe til med å bremse den fallende tendensen, sa Skjeldal.

Langrennsløper Jens Arne Svartedal og idrettspensjonist Kjetil André Aamodt er håndplukket til kampanjen.

Begge kjører små biler som går på biodrivstoff.

– Hvis alle kan bidra litt er det mulig å få utviklingen i riktig retning, sa Aamodt.

– Det å gå på ski kan ikke måle seg mot følelsen av å våkne til 30 centimeter nysnø. Jeg har funnet ut at vi må ta initiativ selv, fastslo Svartedal.